Codicil
Een codicil is, net zoals een testament, een document waarop je je zogeheten ‘laatste wil’ kunt vastleggen. Je laatste wil omvat je wensen over je nalatenschap. In een codicil kun je vastleggen wie welke spullen van je erven wanneer je overlijdt. Ook kun je in het codicil opschrijven welke wensen je heb voor je begrafenis of crematie. Er bestaan grote verschillen tussen het codicil en het testament.
Met testament kan meer dan met codicil
In een testament kun je al je laatste wensen kwijt. Je kunt je hele vermogen verdelen over zelfgekozen erfgenamen en eventueel iemand benoemen die voor je minderjarige kinderen gaat zorgen als je vroeg komt te overlijden. Ook kun je een executeur testamentair benoemen, dat is iemand die de erfenis afhandelt en de begrafenis regelt. Dit zijn enkele voorbeeld van wat je met een testament kunt. Een testament kent geen beperkingen.
Kosten testament versus codicil
Omdat je zoveel in je testament kwijt kunt, moet je er voor naar een notaris. De notaris kan je helpen met het opstellen van het testament en maakt het rechtsgeldig. Zonder tussenkomst van een notaris is je testament niet geldig. Daarom kost het opstellen van een testament geld. Een codicil is volledig gratis, want je kunt het zelf schrijven en bewaren. Aan de andere kant kent een codicil veel beperkingen.
Beperkingen codicil
Via een codicil kun je alleen je inboedel verdelen over zelfgekozen erfgenamen. Ook kun je de wensen voor je begrafenis of crematie in een codicil vastleggen. Deze twee zaken zijn de enige zaken die je via een codicil kunt regelen. Je huis, spaargeld en beleggingen kun je per codicil niet verdelen.
Alleen een codicil? Verdeling volgens de wet
Heb je enkel een codicil, maar geen testament? Dan worden je huis, geld, beleggingen en alles waarover verder niets in je codicil staat, verdeeld volgens de wet. Dat gaat als volgt:
De eerste groep waarin erfgenamen in leven zijn die de erfenis accepteren, krijgt de volledige erfenis. Iedereen in die groep krijgt een gelijk deel. Is er nog een partner in leven? Dan krijgt die in eerste instantie alles. Overlijdt de partner, dan pas mogen de kinderen (als die er zijn) hun erfdeel van beide ouders opeisen.