Finipedia

Energielabel aanvragen

Een energielabel toont aan hoe milieuvriendelijk en energiezuinig een huis is. Wanneer je je woning wilt verkopen of verhuren, is een energielabel verplicht. Het energielabel kun je aanvragen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. In dit artikel leggen we uit hoe een energielabel aanvragen werkt.

Definitief energielabel aanvragen

Iedere woningeigenaar die begin 2015 nog geen energielabel had, kreeg een voorlopig energielabel van de overheid toebedeeld. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op de gegevens van de woning die bij de overheid bekend zijn. Het omzetten van een voorlopige energielabel naar een definitief energielabel, kan op de volgende manier:

  • Log op de website www.energielabelvoorwoningen.nl in met je DigiD.

  • Controleer de gegevens over je woning. Klopt er iets niet? Pas het dan aan. Misschien heb je een paar maanden geleden nog een zuinigere ketel laten plaatsen. Het zou zonde zijn als je een te laag energielabel hebt, omdat de woninggegevens niet up-to-date zijn.

  • Heb je energiebesparende maatregelen getroffen, voeg dan digitaal bewijs toe. Foto’s, een bouwtechnisch rapport en een factuur worden gezien als bewijs.

  • Als laatste kun je een deskundige selecteren die de gegevens kan controleren. Bij de erkend deskundige op de website staat het uurtarief, de klantbeoordelingen en reactietijd. Op basis daarvan kun jij een erkende deskundige kiezen.

Je verstuurt je gegevens.

Taken erkend deskundige definitief energielabel

De deskundige komt niet bij je thuis langs, maar controleert de gegevens op afstand. Het kan wel nodig zijn dat hij telefonisch of per mail met je overlegt. Wanneer hij de door jou ingevulde gegevens heeft goedgekeurd, mailt de Rijksoverheid je binnen een paar dagen het definitieve energielabel. Het definitieve energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.

Kosten definitief energielabel aanvragen

De kosten voor het aanvragen van een definitief energielabel zijn niet hoog. Hoeveel je betaald is afhankelijk van de deskundige die je kiest en de controles die hij uit moet voeren. Reken op enkele tientjes.

Lid worden

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie