Energielabel
Het energielabel is een informatielabel dat de Europese Unie verplicht heeft gesteld. Het energielabel is vooral bekend van woningen en geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Een verhuurder of verkoper van een woning ouder dan tien jaar moet sinds 2008 verplicht het energielabel van het huis overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Een potentiële koper kan aan het energielabel in één keer zien hoe milieuvriendelijk en energiezuinig een huis is.
Energielabel woning
Het energielabel voor woningen loopt van G naar A. In een woning met een ‘G’ zijn nooit maatregelen getroffen om energie te besparen. Wil je label ‘A’, dan moet de woning volledig geïsoleerd zijn en heeft het huis zonnepanelen.
Energielabel woning aanvragen
Heb je als woningeigenaar nog geen energielabel, dan moet je een energielabel aanvragen wanneer je je huis wilt verkopen. Begin 2015 kreeg elke huizeneigenaar een voorlopig energielabel van de overheid. Dat voorlopige energielabel kunnen ze op de website www.energielabelvoorwoningen.nl omzetten naar een definitief label door in te loggen met DigiD.
Het kan zijn dat het voorlopige energielabel niet klopt, omdat je recentelijk bepaalde maatregelen hebt genomen die nog niet bekend zijn bij de overheid. Je kunt dat aangeven wanneer je het voorlopige label definitief maakt.
Energielabel verplicht
Bij verkoop of verhuur is het energielabel verplichtvoor alle woningen. Het is dus belangrijk dat je het voorlopige energielabel omzet naar een definitief label voordat je je woning verkoopt of verhuurt. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot € 400.
Positief energielabel = hogere verkoopprijs
Mensen kopen eerder een woning met een goed energielabel en hebben er ook nog meer geld voor over. Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg uit 2011 blijkt dat mensen € 6.000 meer willen uitgeven aan een woning met een groen energielabel. Ook worden deze zuinige woningen sneller verkocht.
Lees ook: Met deze tips is je huis winterklaar