Finipedia

Dow Jones

De Dow Jones is de belangrijkste Amerikaanse aandelenindex. Een index bevat aandelen van bedrijven met bepaalde omvang of profiel. De Dow Jones stamt uit 1896 en bevat de 30 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. De Nederlandse tegenhanger van de Dow Jones is de AEX. De grootste Nederlandse ondernemingen maken deel uit van de AEX.

Geschiedenis Dow Jones

De Dow Jones is in 1986 opgericht door Charles Dow, met als volledige naam Dow Jones Industrial Average. Iets eerder al, in 1884, had hij de aandelenkoers van 11 spoorwegbedrijven bij elkaar gevoegd om er een gemiddelde van te kunnen maken. Zo kon hij bekijken wat de algmene richting van de aandelenkoersen was.

Redacteuren van de Wall Street Journal waren betrokken bij de oprichting van de Dow Jones en publiceerde de stand van de index. De Dow Jones werd langzamerhand uitgebreid en veranderde regelmatig van samenstelling. Pas in 1929 onstond de variant die de basis vormde voor de huidige.

Prijsindex

De Dow Jones is een prijsgewogen index. Dit houdt in dat de waarde van de aandelen bepalend is voor de invoed die het aandeel heeft op het gemiddelde van de index. Stijgt een aandeel met een hoge waarde, dan telt dit zwaarder dan wanneer een goedkoper aandeel dezelfde stijging ondergaat. Een kritiekpunt van deskundigen, die stellen dat het om de totale waarde zou moeten gaan. Ofwel het totaal aan aandelen dat is uitgegeven keer de prijs ervan.

Lid worden

Bij de Nederlandse AEX-index wordt er wel gewerkt met een gewogen gemiddelde. Daarbij wordt dus niet alleen gekeken naar de waarde van het aandeel zelf. Ook bij de Amerikaanse SP500 is dit het geval, deze wordt vaak als richtlijn gebruik door beleggers in de VS.

Grote stijgingen en dalingen

De historie van de Dow Jones is grillig verlopen, met grote uitschieters. De grootste daling op één dag vond plaats rond de eerste wereldoorlog. Op 12 december 1914 kelderde de index meer dan 25 procent. Ook de beurscrach in 1929 was desastreus. Deze hield lang aan en in 1932 was maar liefst 90 procent van de waarde in rook opgegaan.

De grootste stijging op één dag ooit bedraagt 11,8 procent en werd bereikt op 13 oktober 2008. Dit na een uitermate slecht week waarin de koersen met 18,2 procent onderuit gingen. Ondanks alle heftige dalingen is de Dow Jones op lange termijn er altijd weer bovenop gekomen.

Beleggen in de Dow Jones

Je kunt niet direct beleggen in een index als de Dow Jones. Wel kun je met een zogenaamde tracker in één keer te investeren in alle 30 bedrijven, waaronder Apple, Coca Cola en Walt Disney. Je hoeft in dat geval niet al deze aandelen los aan te schaffen. Zelf beleggen? Zoals bij iedere belegging geldt, wees je goed bewust van de risico’s als je start met beleggen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie