Finipedia

AEX

De AEX is de belangrijkste Nederlandse aandelenindex. Een index bevat aandelen van bedrijven met bepaalde omvang of profiel. In het geval van de AEX gaat het om de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. De AEX index is opgericht op 4 maart 1983, naar het Amerikaanse voorbeeld Dow Jones. Destijds nog onder de naam EOE-index.

De AEX koers is een gemiddelde

De AEX is zelf dus geen aandeel, je kunt er ook niet direct in beleggen. Het is een gemiddelde waardering van alle aandelen die deel uitmaken van de AEX-index. Bij het berekenen van het gemiddelde wordt rekening gehouden met de grootte van het bedrijf. Aandelen van grotere bedrijven hebben hierdoor meer invloed op het gemiddelde. De AEX wordt uitgedrukt in een cijfer, ofwel de AEX aandelenkoers.

Grootste bedrijven in de AEX

De aandelen van de grootste Nederlandse ondernemingen komen terecht in de AEX. De omvang van de bedrijven wordt niet bepaald door de omzet en winst die ze maken. In het geval van de AEX is bepalend hoeveel aandelen er gekocht en verkocht worden. Samen met de gemiddelde prijs van het aandeel wordt vervolgens berekend of een bedrijf qua omvang in de AEX thuis hoort.

AEX bevat altijd 25 aandelen

De AEX bevat altijd aandelen van 25 bedrijven. Het komt voor dat een bedrijf uit de AEX-index valt. Bijvoorbeeld wanneer de onderneming wordt ingehaald door een andere beursgenoteerde onderneming die nog geen deel uitmaakt van de AEX. Het op dat moment grotere bedrijf neemt dan de plaats in. Een andere reden dat een bedrijf uit de AEX verdwijnt is een overname. Ook in dat geval wordt de AEX aangevuld tot het aantal van 25.

Lid worden

Beleggen in de AEX

Je kunt niet direct beleggen in een index. Er is geen ‘aandeel AEX’ te koop. Wel zijn er mogelijkheden om toch in de 25 bedrijven te beleggen zonder dat je zelf alle aandelen los moet kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een zogenoemde tracker kopen, die de koersbewegingen van de AEX volgt. Zoals bij iedere belegging geldt, wees je goed bewust van de risico’s als je start met beleggen. Beleggen voor beginners is soms lastig.

Andere indexen

Op het nieuws wordt de Nederlandse aandelenbeurs vaak samengevat als de AEX. De AEX is echter niet de enige index. Bedrijven waar minder aandelen van gekocht en verkocht worden zijn opgenomen in een andere index, bijvoorbeeld de Midkap.

Buitenlandse aandelen vallen onder een index uit het land zelf. Zo is er de Dow Jones in de Verenigde Staten, de DAX in Duitsland en de Hang Seng in China. Een index kan ook gebaseerd zijn op aandelen van bedrijven uit een regio of continent. Ook de markt waarin een bedrijf actief is kan de samenstelling van een index bepalen. Bijvoorbeeld bedrijven uit de olie-industrie of biotechnologie.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie