Finipedia

Overstappen van bank

Wanneer je wilt overstappen van bank, komt daar het één en ander bij kijken. Beslissen naar welke bank je wilt overstappen, kun je doen door naar verschillende zaken te kijken. Spaarrentes vergelijken kan de doorslag geven, of misschien vind je de werkwijze van een bank een belangrijk meetinstrument. Bij een overstap van bank is het belangrijk dat je een aantal zaken goed regelt. Banken helpen je hierbij met de overstapservice.

Aandachtspunten bij overstappen van bank

Als wilt overstappen naar een andere bank en dus een nieuwe bank gaat kiezen, kun je naar verschillende zaken kijken. 

  • Vind jij met name de spaarrente van de spaarrekening belangrijk, dan is dit het belangrijkste aandachtspunt. Over het algemeen bieden de ‘grote banken’ (Rabobank, ABN Amro en ING) niet de hoogste spaarrente. Kijk dus ook naar de kleinere, onbekendere banken. Zolang zij onder het depositogarantiestelsel vallen, spaar je hier veilig.

  • De spaarrentes binnen één bank kunnen flink verschillen. Let afhankelijk van je voorkeur op de rente van bijvoorbeeld internetsparen of een deposito.

  • Vind jij het belangrijk dat je bank maatschappelijk verantwoord werkt, dan kun je kijken naar de investeringen die een bank doet. Op de Eerlijke Bankwijzer vind je een overzicht.

  • Voor het openen van een rekening, betaal je vaak een bijdrage per jaar. Dit kan variëren tussen de tien en achtig euro. Let dus op de kosten bankrekening wanneer je gaat vergelijken.

  • Indien je regelmatig naar het buitenland gaat, is het verstandig na je te gaan wat je betaalt voor geld opnemen in het buitenland. Deze tarieven wisselen flink per bank.

  • Bekijk het soort bankrekeningen dat verschillende banken aanbieden. Wil je bijvoorbeeld zilvervloot sparen, dan kun je maar bij enkele banken terecht, terwijl alle banken wel een gewone spaarrekening kind aanbieden. Ook voor het openen van een en-of-rekening kun je bij alle banken aankloppen.

  • Je kunt kijken naar referenties van andere klanten.

Lid worden

De overstapservice bij overstappen van bank

Wanneer je gaat overstappen naar een andere bank, is het belangrijk om een aantal zaken te regelen. Zo moet je aan bepaalde bedrijven en instanties je nieuwe IBAN en BIC rekeningnummer doorgeven. Om de overstap makkelijker te maken, biedt je nieuwe bank 13 maanden lang de volgende overstapservice aan:

  • Als een bedrijf een automatische incasso doet van je oude bankrekening, dan schrijft je nieuwe bank dat geld rechtstreeks af van je nieuwe bankrekening.

  • Bijschrijvingen op je oude bankrekening worden automatisch naar de nieuwe bankrekening gestort.

  • Veel mensen hebben bij hun oude bank producten lopen waarvoor ze periodiek betalen, zoals rente voor de hypotheek of premie voor een verzekering. Na een overstap, schrijft je nieuwe bank die kosten gedurende 13 maanden af van je nieuwe rekeningnummer.

De overstapservice duurt dertien maanden omdat de nieuwe bank dan zeker weet dat alle automatische incasso’s en bijschrijvingen minimaal één keer voorbij gekomen zijn. Klanten hebben hierdoor dertien maanden de tijd om het nieuwe rekeningnummer door te geven aan alle instanties en bedrijven die regelmatig geld af- of bijschrijven. Na een jaar ontvang je een waarschuwing dat de overstapservice over een maand verloopt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie