Finipedia

Gezamenlijke rekening

Wanneer je gaat samenwonen, is het goed om na te denken over jullie bankzaken. Willen jullie bijvoorbeeld een gezamenlijke bankrekening openen? En zo ja, wat voor gezamenlijke rekening moet dit zijn? Je kunt namelijk kiezen tussen twee varianten van de gezamenlijke rekening: de en/of-rekeningen de en/en-rekening. Aan een gezamenlijke rekening kan een spaarrekening verbonden zijn. 

Gezamenlijke en/of rekening

Bij een en/of-rekening kunnen alle rekeninghouders zelf geld storten en opnemen. De andere rekeninghouder hoeft geen toestemming te geven als iemand een transactie wil doen. Het risico dat hierachter schuilt, is wel dat de andere rekeninghouder de rekening leeg kan halen.

Voordelen en nadelen en/of rekening

+ Inzicht in de gezamenlijke inkomsten en uitgaven.

+ Geen toestemming van elkaar nodig voor een transactie.

- Het voordeel dat je elkaars toestemming niet nodig hebt voor elke transactie, kan ook een nadeel zijn. Een van de rekeninghouders kan de rekening leeghalen, zonder dat de ander hier toestemming voor geeft.

Gezamenlijke en/en rekening

Een en/en-rekening is een gezamenlijke rekening die je met minimaal twee personen kunt openen. Het verschil met de en/of-rekening is dat je bij de en/en-rekening gezamenlijk beslist over elke transactie. Niemand kan dus geld storten of opnemen zonder de goedkeuring van de andere rekeninghouder(s).

Lid worden

Voordelen en nadelen en/en rekening

+ Inzicht in de gezamenlijke inkomsten en uitgaven

+ De ander kan zonder jouw toestemming geen aankopen of opnames doen. Je hebt altijd een handtekening nodig van beide rekeninghouders voor een transactie.

- Veel gedoe. Voor dagelijks gebruik, is de en/en rekening niet handig.

Depositogarantiestelsel bij gezamenlijke rekening

Het depositogarantiestelsel geeft je de garantie dat je spaargeld tot € 100.000 terugkrijgt, mocht de bank failliet gaat. Heb je een gezamenlijke rekening met je partner, dan geldt het depositogarantiestelsel dubbel. Twee keer € 100.000 is dus gegarandeerd.

Bij de gezamenlijke rekening wordt het depositogarantiestelsel naar evenredigheid uitgevoerd. Beide rekeninghouders krijgen dus de helft van wat op de rekening staat tot een bedrag van ieder afzonderlijk € 100.000.

Rekenvoorbeeld depositogarantiestelsel gezamenlijke rekening

  • Samen met je partner heb je een en/of-rekening met daarop een bedrag van € 160.000.
  • De bank gaat failliet en jullie kunnen aanspraak maken op het depositogarantiestelsel. Allebei krijgen jullie de helft van het spaargeld dat op de gezamenlijke rekening stond terug tot een bedrag van ieder € 100.000. In dit geval krijgen jullie dus allebei € 80.000 terug.

Gezamenlijke rekening ook met vrienden of familie

Om een gezamenlijke rekening te kunnen openen, hoef je niet per se partners te zijn. Samen met familieleden, vrienden of je zakenpartner kun je ook een gezamenlijke rekening hebben.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie