Finipedia

En-of-rekening

Een en-of-rekening is een gezamenlijke rekening. Een en-of- bankrekening openen hoeft niet per se met je partner. Je kunt ook kiezen om er een te delen met zakenpartners, vrienden of familie. Een belangrijk kenmerk van de en-of-rekening is dat beide rekeninghouders bevoegd zijn om geld op te nemen of te storten. Hiervoor is geen toestemming nodig van de mede-rekeninghouder.

En-of-rekening en de belastingaangifte

Heb je een en-of-rekening met vrienden of met iemand anders die niet je fiscaal partner is? Dan blijft het geld dat je zelf stort van jou. Het is daarom belangrijk dat jullie bijhouden wat jullie op de en-of-rekening hebben gestort. Wanneer je aangifte inkomstenbelasting doet, moet ieder namelijk zijn eigen aandeel in de en-of-rekening bij de Belastingdienst opgeven voor de vermogensbelasting

En-of-rekening voor fiscaal partners

Indien partners samen een en-of-rekening hebben, kan één van de partners het gehele bedrag op deze gezamenlijke rekening aangeven bij zijn belastingaangifte. Die partner kan dan gebruik maken van het dubbele heffingsvrij vermogen (in 2016 € 48.874). Tot die € 48.874 kunnen jullie dus belastingvrij sparen.

Sparen op de en-of-rekening

Wanneer meerdere mensen samen sparen op een en-of-rekening, komen zij allemaal afzonderlijk in aanmerking voor het depositogarantiestelsel, mocht de bank failliet gaan. Ieder kan aanspraak maken op het depositogarantiestelsel voor een gelijk deel van het saldo op de en-of-rekening. Staat er € 400.000 op de en-of-rekening van drie vrienden, dan krijgt ieder € 100.000 terug via het depositogarantiestelsel. 

Lid worden

En-of-rekening en erfbelasting
Wanneer één van de rekeninghouders overlijdt, mogen de anderen nog wel over de rekening blijven beschikken. Maar, het saldo dat de inmiddels overleden rekeninghouder gestort had, blijft van hem. De nabestaanden hebben hier recht op en betalen hier erfbelasting over.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie