Finipedia

Bankrekening openen

De meeste mensen openen maar enkele keren in hun leven een bankrekening. Vaak wordt de eerste bankrekening door de ouders geopend. Overstappen van bank doen de meeste Nederlanders liever niet, omdat dit de nodige rompslomp met zich meebrengt. Toch zijn er momenten waarop je een nieuwe bankrekening wilt openen. Een tweede bankrekening voor noodgevallen kan bijvoorbeeld handig zijn. Of een en/of rekening wanneer je gaat samenwonen.

Aandachtspunten openen bankrekening

Of je nu gaat wisselen van bank, een gezamenlijke rekening wilt openen of een extra bankrekening wilt, het is verstandig op een aantal zaken te letten wanneer je een bankrekening gaat openen. Een overzicht:

  • Kosten betaalrekening

Voor een bankrekening betaal je jaarlijks kosten. Deze kosten verschillen van bank tot bank. Anno 2016 kost een betaalpakket bij Rabobank circa € 40, terwijl ASN Bank slechts € 18 per jaar rekent. Let bij het openen van een betaalrekening niet alleen op de jaarlijkse kosten, maar ook op bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor een tweede pinpas. Een studentenrekening is overigens vaak gratis. Hetzelfde geldt voor een spaarrekening kind.

Lid worden

  • Rente op betaalrekening

Rente over het saldo op je betaalrekening, ontvang je maar bij een enkele bank. Deze rente is overigens vaak veel lager dan de spaarrente van een spaarrekening. Toch kan het geen kwaad hierop te letten. Alle beetje rentes helpen tenslotte.

Wil je naast de bankrekening ook een spaarrekening openen, ga dan ook spaarrentes vergelijken.

  • Rente voor roodstaan

Sta je regelmatig rood, dan is het belangrijk om na te gaan welke rente de bank hanteert voor rood staan.

  • Kosten geld opnemen buiten de Eurozone

Geld opnemen en betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden niets extra. Ga je regelmatig  buiten de Eurozone op vakantie, dan is het nuttig om na te gaan welke tarieven de bank in het buitenland hanteert. De meeste bankenwerken met een koersopslag én een vast bedrag per opname. Wat er gerekend wordt, verschilt van bank tot bank. Een aandachtspunt dus!

Overigens zetten de meeste banken je bankpas tegenwoordig standaard 'uit' voor betalen buiten Europa. Dit is een maatregel tegen skimming. Voor je op reis gaat, moet je de pas op 'aan' zetten.

  • Mogelijkheden internetbankieren

De mogelijkheden van internetbankieren verschillen per bank. ABN Amro en Rabobank werken bij internetbankieren bijvoorbeeld met een randomreader, terwijl ING TAN-codes gebruikt. Daarnaast kun je bij de ene bank tot 10 jaar terugzoeken in je bij- en afschrijvingen, terwijl dat bij de andere bank maar tot 13 maanden terug kan. Verdiep je voor je een nieuwe bankrekening opent in de mogelijkheden. Let daarbij ook op de gebruiksvriendelijkheid van de mobiele app. Beoordelingen kun je op internet vinden.

  • Mogelijkheid tot creditcard

Of je een creditcard bij je bankrekening kunt krijgen en wat de kosten hiervan zijn, verschilt per bank.

  • Werkwijze bank

De banken in Nederland hanteren elk hun eigen werkwijze. Zo wordt jouw spaargeld geïnvesteerd in allerlei sectoren. Van de wapenindustrie tot de gezondheidszorg. Ook heeft elke bank een ander bonusbeleid. Op de Eerlijke Bankwijzer kun je per bank zien hoe ‘goed’ ze bezig zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie