Finipedia

Tracker

Met een tracker kun je in één keer beleggen in alle aandelen uit een bepaalde index. Bijvoorbeeld in de bedrijven uit de AEX index. De tracker is een belegging die de automatisch de koers van de hele index volgt. Dit heeft als voordeel dat niet zelf alle aandelen van de 25 AEX-bedrijven los hoeft te kopen.

Tracker 

De naam van een tracker zegt precies wat hij doet, namelijk het volgen van een index als de AEX. Ook heb je trackers die de koers van een buitenlandse aandelenindex volgen, bijvoorbeeld de Dow Jones. Stel je hebt een tracker en de koers van bijvoorbeeld de AEX stijgt, dan stijgt ook de waarde van jouw tracker. Bij een koersdaling gaat de tracker mee naar beneden.

Een tracker kan ook een andere belegging volgen dan aandelen van bedrijven. Met een tracker kan je onder andere in goud, olie of een andere grondstof beleggen zonder dat je zelf daadwerkelijk een baar goud of vat olie koopt.

Lage kosten

Een voordeel van trackers is dat je in één keer tegen relatief lage kosten kunt beleggen in meerdere aandelen. Wanneer je alle aandelen uit de AEX-index koopt, betaal je voor iedere aankoop kosten aan de bank. Bij een tracker betaal je één keer, terwijl je met de tracker wel investeert in al die aandelen.

Spreiding van risico met trackers

Met een tracker loop je minder risico dan wanneer je aandelen van 1 of slechts enkele bedrijven koopt. Als je maar één aandeel koopt en deze daalt in waarde, dan levert dit direct verlies op. Een tracker volgt de waarde van meerdere aandelen, waardoor de koersdaling van het ene aandeel opgevangen kan worden door de stijging van een ander. De kans op uitschieters wordt kleiner, maar uiteraard is ook beleggen in een tracker niet risicovrij.

Lid worden

Niet altijd dividend

Het is bij beursgenoteerde bedrijven gebruikelijk dat ze ieder jaar een deel van de winst aan jou als belegger uitkeren. Dit dividend is een percentage van de gemaakte winst. Bij een tracker wordt niet altijd deze winstuitkering meegenomen. Dit is een nadeel omdat je hierdoor een deel van de opbrengst uit het aandeel misloopt.

Vergunning van de AFM  

Zowel banken als andere beleggingsinstanties bieden trackers aan, zowel in binnen- als buitenland. Het is verstandig om vooraf te checken of de aanbieder het veilig aanpakt. Een indicatie daarvoor is onder andere een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Trackers kopen en verkopen

Net als bij een aandeel heeft iedere tracker een ISIN-code. Met deze universele code weet je zeker dat je zoekt naar één specifieke tracker, ongeacht bij welke bank je dit doet. Als voorbeeld nemen we een tracker van Think, de grootste aanbieder in Nederland. De code van de AEX-tracker is NL0009272749. Je kunt via Think ook beleggen in 100 grote Europese bedrijven tegelijk. De code daarvan is NL0010731816.

Na het invoeren van deze code kan je opgeven welk aantal je wilt kopen en voor welke prijs. Vervolgens dien je het te bevestigen en doet de (beleggings)bank de aankoop voor jou.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie