Finipedia

Opties (beleggen)

Met beleggen in opties kan je als belegger inspelen op een verwachtte stijging of daling van de waarde van beleggingen. Met opties koop je geen belegging als een aandeel zelf, maar koop je het recht om deze te kopen of verkopen in de toekomst. Je neemt dus letterlijk een optie.

Een optie nemen op aandelen: call optie en put optie

Bij het kopen van een optie op aandelen, krijg je het recht om deze aandelen in de toekomst te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs. Een optie om een aandeel te kopen heet een call optie. Je kunt ook een optie nemen met de bedoeling een aandeel in de toekomst juist te verkopen voor een bepaalde prijs. Daarmee speel je in op een verwachte daling. Dit wordt een put optie genoemd.

Voorbeeld call optie aandeel Shell
Stel de koers van het aandeel Shell bedraagt € 25. Je verwacht dat de koers in een periode van twee jaar stijgt naar € 35. Je koopt de optie om het aandeel Shell over twee jaar te mogen kopen voor € 30. Als jouw verwachting uitkomt, ligt de koers op dat moment € 5 hoger dan jouw aankoopprijs. Je hebt dus direct koerswinst.

Voorbeeld put optie aandeel Shell
Stel je verwacht dat de koers van het aandeel Shell in de komende twee jaar naar € 15 daalt. Je koopt een put optie om het aandeel over twee jaar te mogen verkopen voor € 20. Als de waarde echt naar € 15 daalt, heb jij nog steeds het recht om het aandeel voor € 20 (€ 5 meer dus) te verkopen. Ook dan heb je dus direct koerswinst. 

Lid worden

Kosten opties

Je hebt twee soorten kosten bij opties. Allereerst de kosten van de optie zelf. Jij hebt met de optie het recht om te kopen of verkopen. Hierdoor ontstaat aan de andere kant automatisch een verplichting. Neem het voorbeeld van Shell. Jij mag een aandeel kopen voor een prijs die lager ligt dan de dan actuele prijs. De aandelenbezitter die zijn aandelen Shell volgens de verplichting aan jou moet verkopen, gaat er dus op achteruit.

In ruil voor het risico die de verplichting met zich meebrengt, betaal jij een vooraf een vast bedrag per optie. Deze kosten liggen hoger naarmate de kans op winst groter is, bijvoorbeeld omdat de optie een lange looptijd heeft. De kans op een koersstijging is groter in twee jaar dan bijvoorbeeld één maand. Daarnaast rekent de broker kosten voor de aankoop van de opties. Dit verschilt per aanbieder.

Opties weer verkopen

Een eenmaal gekochte optie kan je, voor het verstrijken van de looptijd van de optie, ook weer verkopen. De optie heeft zelf namelijk ook een waarde.

Voorbeeld optie Shell
Stel de huidige prijs van het aandeel Shell is € 25. Je verwacht dat de 
aandelenkoers op termijn zal stijgen naar € 35. Om hiervan te profiteren, spreek je met de huidige aandeelhouder af dat je het aandeel over bijvoorbeeld twee jaar mag kopen voor € 25.

Als na twee jaar de koers inderdaad is gestegen naar € 35, maak jij € 10 euro winst. Voor het recht om het aandeel te kopen, heb je bij het maken van de afspraak een kleine vergoeding betaald aan de huidige aandeelhouder (bijvoorbeeld € 2,50). Die vergoeding is logisch aangezien deze niet profiteert van de stijging. Dit recht, de optie om het aandeel te mogen kopen op termijn, wordt meer waard naarmate de koers van het aandeel stijgt.  

Opties uitoefenen

Wanneer je een optie hebt, hoef je daar niet per se gebruik van te maken. Ofwel, de optie uitoefenen is niet verplicht. Wanneer jouw voorspelling bij het aandeel Shell helemaal niet uitgekomen was en de prijs was hetzelfde gebleven (€ 25). Dan zou je verlies maken als je de aandelen voor € 30 zou kopen. In dat geval doe je gewoon niets en vervalt de optie. Je hebt wel kosten gemaakt bij het kopen van de optie en maakt dus verlies. 

Opties kopen en verkopen

Je kunt opties kopen voor aandelen. Ook zijn er opties waarbij je inspeelt op koerswijzigingen van grondstoffen of een index als de AEX. Opties op aandelen van bedrijven gaan altijd per 100. Je koopt dus in één keer de optie voor 100 aandelen. Niet voor alle bedrijven op de beurs zijn opties te koop, vooral in kleinere bedrijven kan je niet beleggen met opties.

Opties zijn bij iedere broker te koop. Vergelijk daarbij goed de kosten die je aan de broker betaalt voor het aan- en verkopen van de opties. Ben je net gestart met zelf beleggen, overweeg dan goed of beleggen in opties voor jou verstandig is. Beleggen in opties is relatief risicovol.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie