Finipedia

Broker

Een broker is een partij die koper en verkoper van aandelen bij elkaar brengt. Wanneer je bijvoorbeeld een aandeel wilt kopen, dan zorgt de broker ervoor dat je die kunt kopen van iemand die op dat moment juist wil verkopen. Brokers functioneren alleen als tussenpersoon en beleggen zelf niet.

Nederlandse brokers

Iedere bank waar je kunt beleggen in aandelen vervult de rol van broker. Dit zijn niet alleen grote banken als ABN, Rabobank en ING. Deze banken krijgen in toenemende concurrentie gekregen van specifieke beleggingsbanken als Alex, BinckBank en de Giro. Deze internetbanken hebben geen vestigingen en richten zich puur op online beleggen.

Geautomatiseerd systeem

Wil je aandelen kopen of verkopen? Dan ben je bij een broker aan het juiste adres. De broker brengt de vraag en het aanbod in beeld. Ook zorgen brokers ervoor dat je tegen een bepaalde prijs kunt kopen of verkopen. Dit proces is volledig geautomatiseerd.

Brokers zijn aangesloten op een centraal systeem. Het is dus niet zo dat er op een bepaald moment bij de ene broker meer verkopers van een bepaald aandeel zijn dan bij de andere. Wel kan er een minimaal verschil zitten in de prijs die je voor een aandeel betaalt. Het verschil is voor jou als particulier echter verwaarloosbaar klein. 

Lid worden

Verschillende beleggingsproducten

Het aanbod aan beleggingsproducten is niet bij iedere broker hetzelfde. Zo kan het zijn dat je een aandeel van een buitenlands bedrijf bij de ene broker wel kunt kopen maar bij de andere niet. Ook is er verschil in aanbod tussen Nederlandse en buitenlandse brokers. Particulieren die bij de beursintroductie van Facebook aandelen in het bedrijf wilden kopen, konden daarvoor niet bij een Nederlandse broker terecht. 

Kosten aandelen kopen en verkopen bij brokers

Brokers verdienen hun brood door bij iedere aan- en verkoop transactiekosten te rekenen. Vaak zijn deze kosten een vast bedrag, plus een klein percentage over het aan- of verkoopbedrag.

Voorbeeld aankoop aandelen Shell ter waarde van € 5.000

 Vaste kosten  € 7,50
 Variabele kosten   € 5,00 (0,10% van het aankoopbedrag van € 5.000)
Totale kosten  € 12,50

Als je de aandelen voor precies dezelfde prijs weer zou verkopen, maak je bij het verkopen dezelfde kosten. Uiteraard is het bovenstaande een voorbeeld en hanteert iedere broker eigen tarieven.

Bijkomende kosten

De kosten die brokers rekenen zijn niet altijd even transparant. Zo maken sommige brokers onderscheid tussen actieve en minder actieve klanten. Koop en verkoop je geregeld aandelen, dan betaal je iets minder per keer.

Sommige brokers (met name de grote banken) brengen bewaarloon in rekening. Dit is een jaarlijks terugkerend percentage dat wordt gerekend over het totale bedrag waarvoor je aandelen hebt. Alhoewel dit doorgaans een klein percentage is, moet je hierdoor meer rendement maken op je aandelen om er op vooruit te gaan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie