Finipedia

Aandelen

Wanneer je aandelen van een bedrijf bezit, investeer je hiermee in de onderneming. Aandelen kunnen rendement opleveren wanneer het bedrijf meer waard wordt. De aandelenkoers stijgt dan en je kunt jouw aandelen voor een hoger bedrag doorverkopen. Dividend is een andere opbrengstenbron voor aandeelhouders. Niet alle aandelen zijn te koop via de aandelenbeurs. Er zijn ook bedrijven die aandelen uitgeven die niet voor iedereen op elk moment te koop zijn.

De historie van aandelen

De eerste officiële handel in aandelen vond plaats in ons eigen land. De roemruchte Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gaf op 1606 in Amsterdam de eerste aandelen uit. De VOC gebruikte dit geld voor het bekostigen van de kostbare handelsreizen. 

Aandelen en rendement

Als de bedrijven waar jij een aandeel in hebt winst maken, is het gebruikelijk dat ze een deel van de winst uitkeren. Dit wordt ook wel dividend genoemd. Op deze manier willen de bedrijven waar jij in investeert je belonen voor je deelname. Dividend uitkeren is overigens niet verplicht voor bedrijven.

Een andere vorm van rendement is koerswinst. Daar is sprake van als de aandelenkoers stijgt. Zou je na een stijging het aandeel verkopen, dan heb je winst omdat het verkoopbedrag hoger ligt dan de oorspronkelijke aanschafprijs. De daling of stijging van de koers is afhankelijk van diverse factoren.

Aandeel geeft stemrecht

Bezitters van aandelen zijn juridisch gezien niet de eigenaar van de onderneming. Wel zijn ze in economische zin bezitters van het bedrijf. Om die reden heb je als aandeelhouder inspraak op het bedrijfsbeleid. Dit in de vorm van stemrecht op de Algemene vergadering van Aandeelhouders die tenminste één keer per jaar wordt gehouden.

Lid worden

Het stemrecht zorgt ervoor dat je als aandeelhouder kunt stemmen over ingrijpende zaken als een overname, fusie of het aanstellen van nieuwe mensen in de top van de onderneming. Grofweg is het zo dat je meer invloed krijgt naarmate je meer aandelen van het bedrijf bezit. Sommige beursgenoteerde bedrijven, bijvoorbeeld Heineken, hebben een aandelenconstructie waarbij het stemrecht wordt beperkt. Dit om bijvoorbeeld een ongewenste overname tegen te gaan.

Beursgenoteerde aandelen

In het nieuws gaat het bij aandelen doorgaans over beursgenoteerde aandelen. Ofwel, aandelen die in principe door iedereen gekocht en verkocht kunnen worden. Daarnaast heb je ook bedrijven die aandelen uitgeven die alleen verkocht worden als de eigenaar daar toestemming voor geeft. Dit geeft meer grip op het beleid van de onderneming.

Aandelen kopen en verkopen

Aandelen kopen kun je eenvoudig zelf bij een broker, die veelal gericht zijn op online beleggen. Per aan- en verkoop betaal je kosten aan de broker. De hoogte verschilt per aanbieder. Bedenk voordat je gaat beleggen goed wat je beleggingsdoelstelling is en welk risico je wilt en kunt lopen. Start je met beleggen? Lees dan de tips over beleggen voor beginners. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie