Finipedia

Koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding is een indicatie of aandelen op een bepaald moment realistisch geprijsd zijn. Het is een berekening waarbij het gaat om de verhouding van het aandeel ten opzichte van de winst die het bedrijf maakt. Wil je aandelen kopen, dan is het verstandig om naar de koers-winstverhouding te kijken.

Berekening koers winstverhouding

De koers-winstverhouding zegt iets over de prijs van het aandeel in verhouding tot de winst die het bedrijf behaald heeft. Voorbeeld: een bedrijf maakt 100 miljoen euro winst. Er zijn van deze onderneming twintig miljoen aandelen te koop. Per aandeel wordt er in dat geval € 5 winst gemaakt. De koers van het aandeel bedraagt op dat moment € 62,50. De koers-winstverhouding bedraagt op dat moment 12,5 (€ 62,50 / 5).

Indicatie kopen of niet

De koers-winstverhouding helpt bij de vraag of het kopen van aandelen op een bepaald moment verstandig is of juist niet. Als de verhouding hoog is, geeft dit aan dat je relatief duur uit bent met de aankoop van het aandeel. Per aandeel wordt in dat geval door het bedrijf minder winst gemaakt dan bij een aandeel met een lage koers-winstverhouding. Jij hebt als aandeelhouder baat bij een zo hoog mogelijke winst. Een verhouding rond de 15 geldt historisch gezien als gemiddeld.

Verschil per type bedrijf

Soms is een relatief hoge koers-winstverhouding verklaarbaar. Bijvoorbeeld voor bedrijven met een enorme potentie hebben beleggers meer over. Elektrische autofabrikant Tesla is daar een voorbeeld van. Het gaat beleggers daarbij niet om de winst op korte termijn maar als de elektrische auto meer gangbaar wordt, zit Tesla op de eerste rij. Beleggers hopen dat de winst dan vanzelf volgt.

Lid worden

Bij een onderneming die opeens in de problemen komt, bijvoorbeeld door een fraudezaak, zijn beleggers voorzichtig en hebben ze er minder voor over. Dit resulteert vervolgens in een lagere koers/winstverhouding.

Succes niet gegarandeerd

De koers-winstverhouding is een waardevolle indicatie maar geen garantie voor beleggingssucces. De berekening is gebaseerd op de winst uit het verleden, bijvoorbeeld het voorgaande jaar. De aanname is dat deze winst ook in de toekomt wordt gemaakt. Dit kan echter zowel positief als negatief uitpakken. Los van een tegenvallende winst kunnen impactvolle zaken als een crisis, fraude of natuurramp alles overhoop gooien.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie