Finipedia

Euribor

Euribor is de rente die banken hanteren wanneer ze geld van elkaar lenen. De hoogte van de Euribor heeft invloed op de rente die jij als spaarder krijgt of betaalt wanneer je geld leent. Bijvoorbeeld in de vorm van een hypotheek.

Euribor verschilt per dag

De afkorting Euribor verwijst naar de Euro Interbank Offered Rate. Dit is de rente die banken rekenen aan elkaar bij het aangaan van leningen. De Euribor wordt dagelijks vastgesteld door de grotere Europese banken. Op die manier hoeven banken niet iedere keer als ze geld van elkaar lenen te onderhandelen over de rente. 

Verschillende looptijden

Leningen die banken onderling aangaan hebben niet altijd dezelfde looptijd. Er is dan ook een Euribor-tarief voor leningen met een looptijd van 1, 2, 3, 6, 9 en 12 maanden. In de media wordt het vaak omschreven als ‘euribor 1 maand’ of ‘1 maands euribor’. Daarnaast is er een tarief voor banken die 1 of 2 weken geld willen lenen van een collegabank.

Hoogte Euribor afhankelijk van economie

De hoogte van de Euribor is afhankelijk van veel verschillende factoren. Belangrijk is de economische situatie in de wereld. Gaat het economisch voor de wind en is er veel vraag naar leningen, dan wordt lenen duurder. De vraag naar geld stijgt in dat geval en ook banken rekenen een hoger tarief bij onderlinge leningen. Bij een krimpende economie is de situatie tegenovergesteld en daalt de rente.

Lid worden

Toezichthouders als de Europese Centrale Bank (ECB) hebben invloed op de Euribor. Banken kunnen ook geld lenen bij de ECB. De rente die ze daarbij moeten betalen beïnvloedt ook hun eigen tarieven.

Invloed Euribor op spaarrente en hypotheekrente

De hoogte van de Euribor is medebepalend voor jouw spaarrente en hypotheekrente. Daarbij gaat het met name om kortlopende leningen. Bijvoorbeeld variabele hypotheekrente en hypotheken met een rentevast termijn van 1 jaar.

Dat de spaarrente en hypotheekrente niet los staat van de Euribor komt omdat banken hun tarieven afstemmen op de rente die ze zelf betalen. Zo is bij een hypotheek met een korte rentevaste periode de Euribor het uitgangspunt. Bovenop deze rente rekent de bank een risico-opslag. De kans dat jij je schulden niet meer kan voldoen is namelijk groter dan bij een andere bank of toezichthouder. 

Actuele Euribor-tarieven

De Euribor-tarieven worden iedere dag om 11.00 uur gepubliceerd op de website van het European Money Markets Institute (EMMI). Deze rentes op de pagina hebben een vertraging van 24 uur. De actuele stand verstrekt de EMMI alleen aan deelnemende banken en tegen betaling.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie