Finipedia

Dividend

Dividend ontvang je als belegger in een bepaald bedrijf. Met het uitkeren van dividend geeft de onderneming haar aandeelhouders een deel van de winst. Doel is om aandelen kopen van de onderneming aantrekkelijk te maken. Wanneer een bedrijf in een bepaalde periode geen winst maakt, kan worden afgezien van dividend.

Hoogte van het dividend

Bedrijven bepalen jaarlijks de hoogte van het dividend dat wordt verstrekt aan de aandeelhouders. Vervolgens leggen ze dit voor in de aandeelhoudersvergadering. De hoogte van het dividend kan een vast percentage van de winst zijn. Ook komt het voor dat bedrijven het dividend vaststellen aan de hand van de financiële ruimte en de vooruitzichten.

Dividend wordt uitgedrukt in een percentage van de koers van het betreffende aandeel. Stel het aandeel Shell heeft een waarde van € 25 en de onderneming keert per aandeel € 1 uit aan dividend. In dat geval bedraagt het dividendpercentage 4 procent.

Dividend op je rekening

In Nederland is het gebruikelijk dat aandeelhouders één keer per jaar dividend ontvangen. Je hebt er recht op wanneer je op een vooraf vastgestelde dag aandelen van het bedrijf in bezit hebt. Overigens is dit niet de dag dat je het geldbedrag daadwerkelijk op je rekening krijgt bijgeschreven. Dat kan weken later zijn.

Lid worden

Koers aangepast op dividendbetaling

Nadat het dividend is uitgekeerd, daalt de koers van het aandeel. Stel Shell keert de € 1 aan dividend uit, dan zal de koers met ongeveer hetzelfde bedrag dalen. Deze daling is logisch. Anders zou iedere belegger de dividendbetaling afwachten en vervolgens het aandeel snel verkopen.

Als je de waardedaling van het aandeel afzet tegen het dividend, dan zou je concluderen dat je er niets op vooruit gaat. Toch ligt dat wat anders. Het dividend heb je direct op je rekening. Over dat geld loop je geen beleggingsrisico meer. 

Dividend als geldbedrag of in aandelen

De meeste bedrijven op de aandelenbeurs keren dividend uit in de vorm van een geldbedrag per aandeel dat je in bezit hebt. Het kan ook zijn dat de uitkering bestaat uit aandelen. In dat geval ontvang je als aandeelhouder nieuwe aandelen van het bedrijf.

Populaire dividendaandelen

Met name beleggers die zich richten op lange termijn hechten waarde aan dividend. Het zijn de doorgaans meer traditionele bedrijven die een hoog dividend verstrekken. Voorbeelden zijn Shell, Ahold en Philips. Shell staat historisch gezien te boek als een bedrijf waar veel Nederlanders in beleggen vanwege het hoge dividend. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie