Finipedia

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een toeslag van de Belastingdienst. Voorheen werd het kindgebonden budget de kindertoeslag genoemd. Het kindgebonden budget is een aanvulling op de kinderbijslag. Heb je kinderen jonger dan 18 jaar, dan is het kindgebonden budget een extra financiële steun in de rug om je kinderen te kunnen onderhouden. Of en hoeveel kindgebonden budget je krijgt, is afhankelijk van je inkomen en het aantal kinderen dat je hebt.

Voorwaarden kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een aanvulling op de kinderbijslag. Kinderbijslag is een bedrag dat elke ouder ontvangt als financiële ondersteuning voor de opvoeding van het kind. Kindgebonden budget krijg je alleen als je aan een aantal voorwaarden voldoet.

  • Je inkomen en vermogen zijn niet te hoog
  • Je hebt minstens één kind dat 18 jaar of jonger is
  • Je krijgt al kinderbijslag voor minimaal één kind. Kinderbijslag krijg je via de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning die geldig is


Hoeveel kindgebonden budget in 2016

Hoeveel kindgebonden budget je krijgt, is afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt en van de hoogte van je inkomen. In het schema hieronder kun je zien hoeveel je ‘mag verdienen’ om nog aanspraak te kunnen maken op het kindgebonden budget.

 

Maximaal bedrag kindgebonden budget

Inkomensgrens waarbij je minder kindgebonden budget ontvangt

Inkomensgrens waarbij je geen kindgebonden budget ontvangt

1 kind

€ 86 per maand

€ 19.464

€ 34.397

2 kinderen

€ 155 per maand

€ 19.625

€ 46.115


Kindgebonden budget aanvragen

Kindgebonden budget hoef je niet aan te vragen. De Belastingdienst berekent of je hiervoor in aanmerking komt en stuurt een bericht als dat zo is. Krijg je geen bericht, maar denk je wel dat je in aanmerking komt voor kindgebonden budget? Vraag het dan toch aan via de pagina 'Mijn Toeslagen' bij de Belastingdienst Toeslagen. Hier kun je ook terecht voor het aanvragen van bijvoorbeeld Kinderopvang toeslag.

Lid worden

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie