Finipedia

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage van de Belastingdienst voor mensen met een lager inkomen en vermogen die een woning huren. De huurtoeslag kan variëren van een paar tientjes tot € 342 per maand. Naast inkomen en vermogen gelden nog een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om huurtoeslag te kunnen krijgen van de afdeling Belastingdienst Toeslagen.

Alle voorwaarden voor huurtoeslag 2016

Er zijn voorwaarden waaraan jij en je eventuele medebewoners moeten voldoen om huurtoeslag te kunnen krijgen. Dat zijn:

 • Inkomen onder de inkomensgrens
  Alleenstaanden met een inkomen boven de € 22.100  in een jaar krijgen voor dat jaar geen huurtoeslag. Voor samenwonenden geld een inkomensgrens van € 30.000.

 • Vermogen onder vermogensgrens
  Met een vermogen dat groter is dan € 24.437 kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag. Met toeslagpartner is die grens dubbel zo hoog.

 • Huurprijs onder grens
  Ook aan de huurprijs zitten eisen. De minimumhuurprijs waarmee je in aanmerking komt voor huurtoeslag is inkomensafhankelijk. Zo kom je met een jaarinkomen van € 20.000 wel in aanmerking voor huursubsidie, maar alleen als je maandhuur minimaal € 365 is. Het absolute maximum dat de Belastingdienst hanteert voor huurtoeslag is een huur van € 710,68 per maand. 
 • Je bent 18 jaar of ouder
  Als je wel 18 bent, maar nog geen 23, gelden ook andere eisen aan de huurprijs. Mensen die nog geen 23 zijn, krijgen alleen huurtoeslag als de huurprijs onder de € 403,06 per maand blijft, maar boven de € 229,64 is.

 • Je woont in een zelfstandige woonruimte
  Een zelfstandige woonruimte is een woning met een eigen toegangsdeur, eigen woonkamer, eigen keuken, eigen slaapkamer en een eigen toilet. Een studio waarin de woonkamer, slaapkamer en keuken in één ruimte zijn, komt ook in aanmerking voor huursubsidie.

 • Jij en je eventuele medebewoners staan ingeschreven bij de juiste gemeente op het juiste woonadres.

 • Jij en je eventuele medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Lid worden

Huurtoeslag in bijzondere situaties

In bijzondere situaties gelden andere regels, waardoor je toch huurtoeslag krijgt of meer dan normaal. Als iemand in je woning gehandicapt is, worden servicekosten bijvoorbeeld niet meegenomen in de maximale huurprijs.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag aanvragen doe je bij de Belastingdienst met je DigiD. Voor mensen zonder toeslagpartner heeft de Belastingdienst een app ontwikkeld waarmee ze huurtoeslag kunnen aanvragen. Alle andere mensen kunnen huurtoeslag aanvragen via de webpagina ‘Mijn Toeslagen’. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie