Finipedia

Aftrekposten

Wanneer je aangifte inkomstenbelasting doet, kun je soms gebruik maken van aftrekposten. Aftrekposten zijn bepaalde uitgaven die je van de Belastingdienst mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Voorbeelden zijn hypotheekrenteaftrek en aftrek van specifieke zorgkosten die niet zijn vergoed. Alle aftrekposten bij elkaar heten 'Persoonsgebonden Aftrek'. Maak je gebruik van aftrekposten, dan betaal je minder belasting.

Aftrekposten inkomstenbelasting

Heb je kosten gemaakt die in deze lijst staan, dan mag je ze, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van je belastbare inkomen in box 1.

Rekenvoorbeeld aftrekposten

Stel, je bent alleenstaand en je jaarinkomen was in 2015 € 40.000. In 2015 volgde je naast je werk een studie, die je zelf bekostigde. Je betaalde hiervoor € 2.200 aan collegegeld en boeken. Het inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen is nu geen € 40.000, maar € 40.000 minus € 2.200 = € 37.800.

Te weinig inkomsten voor aftrekposten

Het kan gebeuren dat je inkomen lager is dan al je aftrekposten bij elkaar. In dat geval mag je het overblijfsel van je persoonsgebonden aftrek in box 3 van je belastbare vermogen afhalen. Heb je in box 3 geen of te weinig vermogen, maar heb je wel aanmerkelijk belang? Dan mag je het restje persoonsgebonden aftrek in box 2 in mindering brengen op je winst uit het aanmerkelijk belang.

Aftrekposten voor ondernemers

Zelfstandig ondernemers kunnen hun bedrijfskosten aftrekken van de winst uit de onderneming. Kosten voor zakelijke telefoongesprekken, werkkleding, vakliteratuur, reiskosten, een bedrijfsruimte, verhuiskosten en bepaalde duurzame goederen zijn 100% aftrekbaar als je een eigen bedrijf hebt. Kosten voor voeding en drank, diners, representatie, congressen en seminars zijn voor 73,5 % aftrekbaar.

Lid worden

Aftrekpost (ondernemers)

Percentage aftrekbaar

Opmerkingen

Telefoon

100 %

Alleen zakelijke telefoongesprekken

Werkkleding

100 %

 

Vakliteratuur

100 %

 

Kilometers voor werk

100 %

 

Bedrijfsruimte

100 %

Alleen zelfstandige bedrijfsruimte

Verhuiskosten

100 %

Beperkt aftrekbaar

Voedsel

73,5 %

Bijvoorbeeld zakenlunches

Drank

73,5 %

Koffie, thee, frisdrank voor de onderneming

Tabaksproducten

73,5 %

 

Representatie

73,5 %

Denk aan recepties, feesten en vermaak (bedrijfsuitje)

Congressen, seminars en studiereizen

73, 5 %

 

Auto van de zaak

 

Beperkt aftrekbaar

Zakelijke kosten voor je eigen auto

 

Beperkt aftrekbaar

Huisvesting buiten je eigen woonplaats

 

Beperkt aftrekbaar

Voor de exacte voorwaarden kun je de website van de Belastingdienst raadplegen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie