Finipedia

Wanneer belastingaangifte doen?

De Belastingdienst brengt je per brief op de hoogte van wanneer je belastingaangifte kunt doen. Maar, ook als je geen brief krijgt en denkt dat je belasting moet bijbetalen of geld terugkrijgt, kun je aangifte inkomstenbelasting doen. Belastingaangifte doe je altijd in het voorjaar over het voorgaande jaar. Vanaf 1 maart 2016 kun je belastingaangifte doen over het jaar 2015.

Ben op tijd met je belastingaangifte

Doe vooral op tijd belastingaangifte. Iedereen die vóór 1 april 2016 aangifte over het jaar 2015 heeft gedaan, krijgt namelijk bepaalde garanties van de Belastingdienst. Die garanties krijg je niet als je later belastingaangifte doet. De garanties zijn:

  • Je krijgt bericht over eventuele belastingteruggave of belastingbetaling vóór 1 juli in het jaar waarin je aangifte doet.
  • Moet je belasting bijbetalen, dan krijg je ruim vijf maanden betaaltermijn.

 

Belastingaangifte te laat? Boete

Wanneer je een brief van de Belastingdienst ontvangt om aangifte inkomstenbelasting te doen, is het doen van belastingaangifte verplicht. Als je de belastingaangifte te laat doet, kan de Belastingdienst een boete opleggen. Je krijgt overigens wel eerst nog drie keer een herinneringsbrief met een nieuwe termijn waarbinnen je de belastingaangifte moet doen.

Ben je te laat? Dan krijg je een boete van € 369. Ben je nét te laat, dan kan de Belastingdienst de boete verlagen tot € 52. Doe je helemaal geen belastingaangifte, dan doet de Belastingdienst dat voor je op basis van een schatting. De boete van €369 wordt in dat geval niet meer verlaagd.

Belastingaangifte expres of stelselmatig te laat

Komt de Belastingdienst erachter dat je opzettelijk geen of een verkeerde belastingaangifte doet, dan kan de boete oplopen tot 150% van de verzwegen belasting die je had moeten betalen. Doe je stelselmatig geen of te laat belastingaangifte, dan verhoogt de Belastingdienst de boete steeds. Uiteindelijk kan die oplopen tot € 5.278.

Uitstel belastingaangifte vragen

Uitstel belastingaangifte aanvragen is mogelijk. Tot 1 april kun je via internet of de BelastingTelefoon uitstel aanvragen tot 1 september. Als je langer uitstel wilt, wil de Belastingdienst de reden weten. Per brief kun je die reden geven. Uitstel van belastingaangifte vragen, voorkomt een boete.

Lid worden

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie