Finipedia

Belastingaangifte verplicht

Belastingaangifte doen is verplicht voor iedereen die een brief krijgt van de Belastingdienst. En in sommige gevallen ben je ook verplicht om belastingaangifte te doen als je geen brief krijgt. Dit is het geval als je weet dat je waarschijnlijk belasting moet bijbetalen. Je moet dan uit eigen beweging aangifte doen. Ben je verplicht om belastingaangifte te doen, maar doe je het niet of te laat? Dan krijg je een boete die hoog kan oplopen.

Herhaaldelijk of expres geen belastingaangifte

Doe je expres geen of een verkeerde belastingaangifte dan kun je een boete van € 369 krijgen. Daarnaast kan er een boete opgelegd worden die kan oplopen tot 150% van de verzwegen belasting. Doe je herhaaldelijk te laat belastingaangifte, dan verhoogt de Belastingdienst de boete steeds. Uiteindelijk kan die oplopen tot € 5.278.

Belastingaangifte ook verplicht als je geld krijgt

Heb je een brief van de belastingdienst ontvangen en kom je tijdens het doen van belastingaangifte tot de conclusie dat je recht hebt op belastingteruggave? Ook dan is aangifte inkomstenbelasting doen gewoon verplicht. Let dus op dat je niet denkt: ‘ach, voor zo’n klein bedrag is het de moeite niet’. Kom je de verplichting van belasting terugvragen niet na, dan kun je een boete krijgen.

Grenzen

Let op: de Belastingdienst hanteert grenzen waaronder je geen belasting hoeft te betalen of niks terugkrijgt. Moet je € 45 of minder terugbetalen of krijg je € 14 of minder terug, dan gebeurt er niets.

Lid worden

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie