Finipedia

Belastingaangifte

Het betalen van belasting is voor iedereen in Nederland verplicht. Sommige belastingen, zoals accijns en btw, betaal je direct wanneer je een product koopt. Bij de inkomstenbelasting ligt dit anders. Hoewel je werkgever een voorheffing inhoudt, wordt er achteraf altijd pas berekend wat je écht aan belasting moet betalen. Hiervoor moet je belastingaangifte doen. Soms krijg je na je belastingaangifte een belastingteruggave. Je ontvangt een brief van de Belastingdienst als je belastingaangifte moet doen.

Waarover doe je belastingaangifte?

Wanneer je belastingaangifte gaat doen, dan gaat dit over de inkomstenbelasting. Het heet officieel dan ook aangifte inkomstenbelasting. Inkomstenbelasting betaal je onder andere over je inkomen uit werk, wonen, sparen en beleggen. Belastingaangifte doen kan op drie manieren: digitaal, via een formulier of via een belastingadviseur.

Digitale belastingaangifte

Online belastingaangifte doen kan op drie manieren. Hierbij is altijd een DigiD nodig.

  • Via de app van de Belastingdienst
    De aangifte-app van de Belastingdienst is bedoeld voor de meest eenvoudige belastingaangiften. De Belastingdienst vult jouw gegevens alvast in, zodat je ze alleen nog moet controleren. Die vooraf ingevulde aangifte bestaat pas een paar jaar. Omdat gegevens wijzigen in de app niet kan, kun je de app alleen gebruiken als de vooraf ingevulde gegevens kloppen. Daarnaast kun je de app alleen gebruiken als je naast hypotheekrenteaftrek geen aftrekposten hebt.
  • Via het digitale aangifteprogramma van de Belastingdienst
    Het digitale aangifteprogramma van de Belastingdienst kun je downloaden op je computer. Ook hierbij wordt gewerkt met een vooraf ingevulde aangifte. Deze moet jij controleren en waar nodig aanvullen. In tegenstelling tot bij de app kun je in het aangifteprogramma wel gegevens aanvullen en wijzigen. Ook kun je extra aftrekposten invullen.

Lid worden

  • Via de beveiligde website ‘Mijn Belastingdienst’
    Op de website www.belastingdienst.nl/aangifte kun je inloggen met DigiD. In deze beveiligde omgeving staan de gegevens die de Belastingdienst van je weet al ingevuld. Je kunt, indien nodig, gegevens aanvullen of wijzigen. Aftrekposten kun je hier ook invullen. Tussen het aangifteprogramma en 'Mijn Belastingdienst' bestaan geen verschillen. De beveiligde pagina is echter nieuw, waardoor mensen bij een fout in de pagina nog moeten kunnen terugvallen op het aangifteprogramma.

Belastingaangifte via een formulier

Wie zijn aangifte niet digitaal wil of kan doen, doet belastingaangifte met behulp van één of meerdere formulieren. Deze formulieren worden biljetten genoemd. De biljetten die betrekking hebben op consumenten zijn het T-biljet, het E-biljet en het P-biljet. 

  • T-biljet
    Het T-biljet is het minst uitgebreide aangifteformulier. Het T-biljet is daarom alleen geschikt voor mensen die weinig aftrekposten hebben, zoals jongeren met een bijbaantje die teveel betaalde belasting terugvragen.

  • E-biljet
    Het E-biljet is wat uitgebreider. Je kunt hier gegevens op kwijt over je eigen woning, zoals het eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek.

  • P-biljet
    Is het E-biljet ook niet uitgebreid genoeg, bijvoorbeeld omdat je nog vermogen hebt in box 2 en 3? Dan kun je het P-biljet aanvragen.

Alle biljetten kun je aanvragen via de BelastingTelefoon of bij een belastingkantoor. Via de website is dat niet mogelijk. Het nadeel van belastingaangifte doen via een formulier, is dat er niet automatisch berekend wordt hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt.

Belastingaangifte uitbesteden

Belastingaangifte uitbesteden kan ook. Eigenlijk kan dat aan iedereen. Zo schakelen veel mensen hun partner of een kennis in die verstand heeft van belastingzaken. Kies je ervoor om een betaalde deskundige in te schakelen, let dan op. Iedereen in Nederland mag zich belastingadviseur noemen. Het is verstandig om te kiezen voor een geregistreerde adviseur, bijvoorbeeld bij Register Belastingadviseurs. Deze adviseurs hebben een goede fiscale opleiding gevolgd.

Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat in 2014 73% van de adviseurs aan wie consumenten twijfelen, fouten maken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie