Finipedia

Aangifte inkomstenbelasting

Niet leuk, maar wel belangrijk: aangifte inkomstenbelasting doen. De aangifte inkomstenbelasting is verplicht voor iedereen die daarover een brief van de Belastingdienst ontvangt. Hoeveel belasting je moet betalen, bepaalt de Belastingdienst door middel van een boxenstelsel. Box 1 is voor je inkomen en woning. Box 2 is voor grote beleggingen en box 3 voor sparen en kleinere beleggingen. Belastingaangifte doe je over het voorgaande jaar. In 2016 doe je belastingaangifte over 2015.

Waarom aangifte inkomstenbelasting

Belasting betalen is voor iedereen in Nederland verplicht. Een groot deel van de belastingen, zoals btw en accijns, betaal je direct. De inkomstenbelasting werkt anders. Gedurende het jaar betaal je een voorheffing. Achteraf wordt bepaald of je te veel of te weinig betaald hebt. Hiervoor moet je belastingaangifte doen.

Het boxenstelsel bij aangifte inkomstenbelasting

Bij de inkomstenbelasting wordt gewerkt met een boxenstelsel, bestaande uit drie boxen. Alle drie de boxen rekenen een ander belastingtarief.

 • Box 1, belastbaar inkomen uit werk en woning
  In box 1 wordt je inkomen uit werk en woning belast. Het belastbaar inkomen wordt berekend door alle inkomensbronnen bij elkaar op te tellen en daarvan alle aftrekposten af te trekken. Het gaat in box 1 met name om je inkomen en het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat een eigenaar van een koopwoning in Box 1 bij het inkomen moet optellen.

  Hoe hoger je inkomen uit werk en wonen, hoe hoger het percentage dat je bij de Belastingdienst moet inleveren. Dat percentage is vastgesteld in belastingschijven (ook wel belastingschalen). 

Lid worden

 • Box 2, belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. We spreken van aanmerkelijk belang als je ten minste 5% van het aandelenkapitaal van een vennootschap of coöperatie bezit. Je betaalt hierover een belastingtarief van 25%.

 • Box 3, belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
  In box 3 worden overige beleggingen en spaargeld belast. Je betaalt 30% belasting over het rendement. De Belastingdienst gaat standaard uit van een rendement van 4%. Dit houdt in dat je 1,2% belasting betaald over je vermogen. Gelukkig is een deel van je vermogen vrijgesteld van belasting. Dit noemen we het heffingsvrije vermogen. In 2015 was dit € 21.330. Voor 2016 geldt een heffingsvrij vermogen van € 24.427. Voor fiscaal partners geldt een verdubbeld bedrag.
 • Op 1 januari 2017 wordt voor de meeste spaarders het fictieve rendement verlaagd naar 2,9%. Daarnaast wordt het heffingsvrij vermogen verder verhoogd, naar € 25.000. Dit betekent dat je vanaf 2017 minder belasting over je vermogen gaat betalen.

Doe de aangifte inkomstenbelasting op tijd

Wanneer belastingaangifte doen? Aangifte inkomstenbelasting doe je altijd over een jaar eerder en het liefst in het voorjaar. Vanaf maart 2016 kun je aangifte over 2015 doen. Ben je te laat, dan kun je een boete krijgen van de Belastingdienst.

Aangifte inkomstenbelasting makkelijk online

Online belastingaangifte doen is makkelijk. De Belastingdienst biedt online namelijk een vooraf ingevulde aangifte. Alles wat de Belastingdienst al van je weet via andere instanties is ingevuld. Je hoeft het alleen nog te controleren en eventueel aan te vullen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie