Finipedia

Belastingdienst

De Belastingdienst is in Nederland verantwoordelijk voor het innen van belasting. De Belastingdienst bestaat uit verschillende afdelingen. Zo zijn er 14 Belastingdienst Regiokantoren. Zij houden zich allen bezig met het innen van de zogenaamde rijksbelasting. Daarnaast heb je de Douane, die zich richt op belasting omtrent het in- en uitvoer van goederen. De Belastingdienst Toeslagen is verantwoordelijk voor het verstrekken van huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Taken van Belastingdienst regio's 

Belasting is nodig om onze maatschappij draaiende te houden. De Belastingdienst is het uitvoeringsorgaan van de overheid dat ervoor zorgt dat alle belasting in de staatskas terecht komt en dat de belastingteruggave goed verloopt. Belasting wordt geïnd op verschillende manieren: de loon- en inkomstenbelasting, de premie voor volksverzekeringen (zoals AOW) en motorbelasting zijn hier voorbeelden van.

Taken van de Douane

De Douane is het onderdeel van de Belastingdienst dat toezicht houdt op goederenvervoer en de belastingen van in- en uitvoer van spullen. Ook heft de Douane accijnzen en controleert ze alle in- en uitvoer op veiligheid, gezondheids-, milieu-, en economische regels. Voldoet een product daar niet aan, dan neemt de Douane het in beslag.

Taken van Belastingdienst Toeslagen

De Belastingdienst Toeslagen is een afdeling van de Belastingdienst die zich niet richt op het innen van belasting, maar juist op het uitgeven van toeslagen. De afdeling Toeslagen regelt alles rondom de huurtoeslag, kindgebonden budget, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Over het jaar 2014 is 8,6 miljoen euro aan toeslagen toegekend.

Lid worden

Taken van FIOD

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is eigenlijk de 'FBI' van de Belastingdienst. De medewerkers van FIOD hebben als taak alle soorten van (belasting)fraude en belastingontduiking op te sporen. Daarnaast houdt de FIOD zich ook bezig met de volgende taken:

  • Economische fraude: beursfraude, boekhoudfraude, witwassen en faillissementsfraude
  • Douaneconflicten: smokkel en ontduiking van het betalen van invoerrechten

 De BelastingTelefoon

De BelastingTelefoon is het callcenter van de Belastingdienst. Voor alle fiscale vragen, bijvoorbeeld over belastingaangifte doen, kun je bellen naar de Belastingtelefoon. Het (gratis) nummer is 0800 0543. Als je een formulier wilt bestellen, bijvoorbeeld een inkomensverklaring, kun je dat ook gemakkelijk via de BelastingTelefoon doen. Het keuzemenu doorlopen en vervolgens je BSN-nummer intoetsen is voor zo'n bestelling al voldoende.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie