Finipedia

Assurantiebelasting

Assurantiebelasting is belasting die de Belastingdienst heft over verzekeringen. Verzekeraars dragen die assurantiebelasting af en verrekenen deze via de premie met de klant. De klant is dus uiteindelijk degene die de assurantiebelasting betaalt. Ook voor andere diensten rondom het sluiten van verzekering (bijvoorbeeld advies) moet de klant assurantiebelasting betalen.

Tarief assurantiebelasting

Het tarief van de assurantiebelasting bedraagt 21% van de totale kosten van de verzekering. Wanneer je verzekeringen vergelijkt, is de assurantiebelasting van 21% al bij de premie opgeteld. Tot 2013 bedroeg de assurantiebelasting 9,7%, een stuk lager dan nu dus. De verhoging in 2013 was een maatregel om de begroting van de overheid op orde te brengen.

Verzekeringen zonder assurantiebelasting

Voor sommige verzekeringen hoef je geen assurantiebelasting te betalen. De volgende particuliere verzekeringen zijn belastingvrij:


Reisverzekering soms vrijgesteld van assurantiebelasting

In sommige gevallen is de reisverzekering ook vrijgesteld van assurantiebelasting. De reisverzekering bestaat meestal uit meerdere kleine verzekeringen, zoals bagagedekking, de annuleringsverzekering, rechtsbijstandsverzekering, etc. Sommige delen zijn belastingvrij. Wanneer je een reisverzekering afsluit met zo’n belastingvrije component erin, is de gehele reisverzekering vrijgesteld van assurantiebelasting.

Belast met assurantiebelasting

Vrijgesteld van assurantiebelasting

Annuleringsdekking

Dekking voor bagage, geld en sportuitrusting

Pechhulp

Geneeskundige dekking

Rechtsbijstanddekking

Ongevallendekking

Dekking voor diergeneeskundige kosten

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie