Finipedia

Heffingsvrij vermogen

Over je vermogen betaal je vermogensbelasting. Een deel van je vermogen is echter uitgezonderd van deze belasting. Dit noemen we het heffingsvrij vermogen. Is je vermogen lager dan deze grens, dan hoef je geen belasting te betalen. In 2016 ligt de grens voor heffingsvrij vermogen op € 24.437 per persoon. Voor fiscaal partners geldt het dubbele bedrag. Vorig jaar, in 2015, lag het heffingsvrij vermogen lager, op € 21.330. De overheid heeft reeds aangekondigd dat het heffingsvrij vermogen in 2017 verder stijgt naar € 25.000 per persoon.

Vermogen en belasting

De Belastingdienst ziet zaken als spaargeld, beleggingen en een eventueel tweede huis als vermogen. Heb je aanmerkelijk belang (minimaal 5% van de aandelen van één bedrijf) dan valt dit deel van je vermogen in box 2. Op het aanmerkelijk belang na, valt je vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Belasting na heffingsvrij vermogen

Al het vermogen dat je hebt boven het heffingsvrij vermogen wordt belast. Tot 2017 berekent de Belastingdienst de vermogensbelasting als volgt:

  • In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast, voor zover ze niet vallen in box 2.
  • Hier worden schulden en het heffingsvrij vermogen van € 24.437 p.p. vanaf getrokken.
  • De Belastingdienst gaat ervan uit dat je op je vermogen een rendement behaald van 4%. Dat ‘fictieve rendement’ van 4% wordt belast met 30%. Uiteindelijk betaal je 1,2% belasting over je belastbare vermogen (4% × 30% = 1,2%).


Veranderingen vermogensbelasting vanaf 2017

In bovenstaand schema staat de berekening van de vermogensbelasting zoals de Belastingdienst hem nu hanteert. Vanaf 2017 veranderen twee belangrijke dingen: het heffingsvrij vermogen gaat verder omhoog en de belastingtarieven veranderen.

Lid worden

  • In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast, voor zover ze niet vallen in box 2.
  • Hier worden schulden en het heffingsvrij vermogen van € 25.000 p.p. vanaf getrokken.
  • De Belastingdienst gaat ervan uit dat je op je vermogen een rendement behaald van het gemiddelde percentage van de afgelopen vijf jaar. Momenteel zou dat 2,7% zijn. Dat ‘fictieve rendement’ van 2,7% wordt belast met 30%. Uiteindelijk betaal je 0,81% belasting over je belastbare vermogen (2,7% × 30% = 0,81%).
  • Voor vermogens boven de € 125.000 gelden hogere ‘fictieve rendementen’.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie