Finipedia

Belastingvrij sparen

Over spaargeld en beleggingen heft de Belastingdienst belasting. Je betaalt hierover vermogensbelasting van 1,2% in box 3. Gelukkig hoef je dat niet over al je spaargeld te betalen. Een deel kun je belastingvrij sparen. Belastingvrij sparen kan tot in ieder geval een bedrag van € 24.437 (2016). Heb je een partner, dan geldt het dubbele bedrag voor belastingvrij sparen. Dit bedrag tot waar je belastingvrij kunt sparen, heet het ‘heffingsvrij vermogen’.

Belastingvrij groen sparen

Kies je voor groen sparen, dan kun je belastingvrij sparen tot een hoger bedrag, namelijk € 57.213 en met fiscaal partner € 114.426. Het heffingsvrije vermogen is dus fors hoger. Bij groen sparen belegt de bank jouw spaargeld in groene projecten. 

Naast het belastingvoordeel in box 3, heb je met groen sparen ook een belastingvoordeel in box 1. In box 1 betaal je belasting over je loon. Als je groen spaart, krijg je in box 1 een belastingkorting van 0,7% × je vermogen tot € 57.213 (of met partner € 114.426).

De groene spaarrekening wordt anno 2016 nog maar beperkt aangeboden. Bijna elke bank kent een klantenstop. Ook dien je rekening te houden met een zeer lage spaarrente: bijvoorbeeld 0,01% bij Rabobank. Groen beleggen is wel mogelijk bij meerdere banken, bijvoorbeeld bij Triodos. Beleggen in een zogeheten ‘Groenfonds’ levert dezelfde belastingvoordelen op als groen sparen.

Belastingvrij sparen voor uitvaart

Een uitvaartverzekering telt tot een waarde van € 6.956 niet mee met je vermogen in box 3 (€ 6.921 per persoon in 2015 en € 6.859 per persoon in 2014). Let wel op: is de waarde van je uitvaartverzekering hoger dan die € 6.956? Dan moet je over de gehele waarde van de uitvaartverzekering vermogensbelasting betalen.

Lid worden

Belastingvrij sparen voor pensioen

Als je kunt aantonen dat je later een pensioentekort zult hebben, kun je belastingvrij sparen voor je pensioen middels banksparen of een lijfrenteverzekering. We spreken van een pensioengat wanneer je toekomstige pensioen en AOW bij elkaar opgeteld minder dan 70% van je huidige inkomen bedragen.

Het bedrag dat je later jaarlijks tekort zult hebben, heet de ‘jaarruimte’. Deze jaarruimte kun je aftrekken van je belastbare inkomen in box 1. Over het gespaarde geld voor je pensioen in deze jaarruimte hoef je dus geen belasting te betalen. 

Wel is de voorwaarde dat je het geld dat je van het belastbare inkomen aftrekt, stort in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening. Als die lijfrenteverzekering vanaf je AOW-leeftijd gaat uitkeren, betaal je over die uitkering alsnog belasting in box 1. Je stelt belastingbetaling dus uit. Na het bereiken van de AOW-leeftijd heb je te maken met een lager belastingtarief, waardoor dit vaak voordelig uitpakt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie