Finipedia

Aanmerkelijk belang

We spreken van aanmerkelijk belang wanneer je 5% of meer van de aandelen van één onderneming bezit. Ook wanneer je minimaal 5% van de winstbewijzen, opties of stemrechten in een bedrijf of vereniging bezit, ziet de Belastingdienst dit als aanmerkelijk belang. Over de inkomsten uit aanmerkelijk belang betaal je 25% belasting in box 2.

Waarin een aanmerkelijk belang?

Aanmerkelijk belang is een wat abstracte term. Het gaat erom dat je aandelen, opties, winstbewijzen of stemrecht bezit van een bedrijf of vereniging. Dit kan bijvoorbeeld een naamloze vennootschap (nv) of een besloten vennootschap (bv) zijn. Ook over aanmerkelijk belang in een buitenlands bedrijf dien je belasting te betalen.

Over inkomsten uit aanmerkelijk belang betaal je inkomstenbelasting in box 2. Het belastingtarief in box 2 is voor 2015 25%. Inkomsten uit aanmerkelijk belang kunnen zijn: dividend (het deel dat je krijgt van de winst) of de verkoop van aandelen.

Verlies uit aanmerkelijk belang

Lijd je verlies op je aanmerkelijk belang, bijvoorbeeld omdat het bedrijf waar je aandelen in hebt het een jaar niet goed doet? Dan verrekent de Belastingdienst het verlies met het positieve inkomen uit aanmerkelijk belang van het jaar ervoor, en eventueel met positief inkomen in de komende negen jaar.

Een voorbeeld. Je hebt na de verkoop van al je aandelen in 2014 een verlies uit aanmerkelijk belang van € 20.000. In 2015 haal je wél weer inkomsten uit aanmerkelijk belang. Je kunt dan bij de Belastingdienst een verzoek indienen, waardoor het verlies van 2014 verrekend wordt met de inkomsten uit aanmerkelijk belang in 2015. Je hebt recht op een belastingkorting van € 5.000 (25% van het verlies van € 20.000).

Lid worden

Familie en aanmerkelijk belang

Heeft een van je familieleden aanmerkelijk belang in een bedrijf waarin jij ook aandelen hebt, dan is er automatisch sprake van aanmerkelijk belang. Zelfs wanneer je onder de grens van vijf procent blijft. Het gaat hierbij om je ouders, kinderen en kleinkinderen en de fiscale partners van deze familieleden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie