Finipedia

Heffingskorting

Heffingskorting is een korting die de Belastingdienst geeft op de belasting die je moet betalen. Iedereen heeft recht op tenminste de algemene heffingskorting. Daarnaast bestaan nog 9 andere heffingskortingen. Van je situatie is het afhankelijk op welke heffingskorting of heffingskortingen je recht hebt.

De algemene heffingskorting

Iedereen die in Nederland belasting betaalt, heeft recht op de algemene heffingskorting. De algemene heffingskorting gaat van de inkomstenbelasting af. Zelf hoef je daar niets voor te doen, omdat de Belastingdienst de algemene heffingskorting automatisch verrekent.

Arbeidskorting

Werk je? Dan heb je recht op arbeidskorting. De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van je inkomen en je leeftijd. Als je in loondienst werkt, houdt je werkgever bij het berekenen van de loonheffing al rekening met arbeidskorting. Wil je toch weten hoe hoog je arbeidskorting voor dit jaar is? Op de website van de Belastingdienst kun je dat uitrekenen.

Overige heffingskortingen

Naast de algemene heffingskorting en arbeidskorting werkt de Belastingdienst met nog 7 minder vaak voorkomende heffingskortingen.

  • Werkbonus
  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting
  • Heffingskortingen voor AOW-gerechtigden
  • Tijdelijke heffingskorting voor vroeg gepensioneerden
  • Jonggehandicaptenkorting
  • Levensloopverlofkorting
  • Heffingskorting voor groene beleggingen

Voor al deze heffingskortingen hanteert de Belastingdienst specifieke voorwaarden. Zo moet je voor de werkbonus geboren zijn in 1951, 1952 of 1953. Op de website van de Belastingdienst kun je per heffingskorting zien of je ervoor in aanmerking komt.

Lid worden

Afgeschafte heffingskorting

Twee heffingskortingen bestaan sinds 2015 niet meer. Dit zijn de alleenstaande ouderkorting en de ouderschapsverlofkorting.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie