Finipedia

Vergoeding medicijnen

Om de kosten van zorg vergoed te krijgen, moet iedereen in Nederland een zorgverzekering afsluiten. Verreweg de meeste medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bij medicijnen is het belangrijk om te kijken naar de werkzame stof. Voor elke werkzame stof bestaan meerdere medicijnen. Zorgverzekeraars vergoeden in principe de goedkoopste variant van het medicijn met de werkzame stof die je nodig hebt.

Vergoeding medicijnen basisverzekering

Geneesmiddelen die voorgeschreven worden door een huisarts of specialist vallen in principe onder de dekking van de basisverzekering. Dat wil echter niet zeggen dat je altijd een volledige vergoeding voor de medicijnen krijgt.

De meeste medicijnen staan in het zogeheten geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het Ministerie van Volksgezondheid bepaalt welke medicijnen daarin komen te staan. Alle medicijnen die in dit systeem staan, worden volledig of deels vanuit het basispakket zorgverzekering vergoed. Op medicijnkosten.nl kun je in het geneesmiddelenvergoedingssysteem zoeken of jouw medicijn erin staat. Medicijnen die niet in het systeem staan, worden niet vergoed door de basisverzekering.

Situaties waarin een duurdere variant wordt vergoed

Elk medicijn heeft een werkzame stof en voor elke werkzame stof bestaan meerdere medicijnen: de één duurder dan de andere. Zorgverzekeraars vergoeden doorgaans alleen de goedkoopste variant van een bepaalde werkzame stof. Alleen als een arts uit medische noodzaak een dure variant voorschrijft, vergoedt de zorgverzekeraar de meerprijs. Van een medische noodzaak is sprake als iemand bijvoorbeeld allergisch is voor een goedkoper merk.

Eigen bijdrage en eigen risico

Bij de zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico. Dit houdt in dat je jaarlijks de kosten van het eerste deel van de zorg die je declareert zelf dient te betalen. Dit geldt ook voor de kosten van geneesmiddelen.

Daarnaast wordt er bij medicijnen gewerkt met een eigen bijdrage. Dit is een bedrag dat je zelf moet betalen en wat los staat van het eigen risico zorgverzekering. De eigen bijdrage geldt niet altijd en kan bij elk medicijn weer anders zijn. In het geneesmiddelenvergoedingssysteem kun je per medicijn zien wat de eigen bijdrage is.

Vergoeding medicijnen aanvullende verzekering

Voor medicijnen die niet vergoed worden door de basisverzekering, kun je een aanvullende verzekering voor medicijnen afsluiten. Ook de eigen bijdrage wordt hiermee in sommige gevallen vergoed. Eigen bijdragen en medicijnen die buiten de basisverzekering vallen, worden door de aanvullende verzekering tot een maximaal bedrag vergoed.

Medicijnkosten aftrekbaar van inkomensbelasting

Sommige ziektekosten kun je aftrekken van de inkomstenbelasting, ook medicijnkosten. Maar, let wel op: eigen risico, eigen bijdragen en medicijnkosten die je vergoed hebt gekregen, kun je niet aftrekken van de belasting.

Vergoeding medicijnen door ziekenhuis

Dure medicijnen, bijvoorbeeld tegen kanker of zeldzame ziektes, hoeven door patiënten nooit betaald te worden. Dat is ook niet mogelijk, want zulke medicijnen kunnen (tien)duizenden euro’s per jaar kosten voor één patiënt. Ziekenhuizen schieten de dure medicijnen daarom voor en zorgverzekeraars vergoeden ze.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie