Finipedia

Basisverzekering

Wie basisverzekering zegt, bedoelt eigenlijk zorgverzekering. De basisverzekering is het gedeelte van de zorgverzekering dat wettelijk verplicht is. Dit basispakket zorgverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Naast de basisverzekering bestaan de optionele aanvullende zorgverzekeringen. Voorbeelden van de aanvullende verzekering zijn de tandartsverzekering en een aanvullende verzekering voor de vergoeding bril

Ontstaan van de basisverzekering

De basisverzekering ontstond in 2006 toen de particuliere ziektekostenverzekering en het ziekenfonds werden samengevoegd. In 2006 werd een ziektekostenverzekering ingevoerd die voor iedere Nederlander hetzelfde was. Dat werd de basisverzekering.

Dekking van de basisverzekering

De dekking van de basisverzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde, omdat de overheid die bepaalt. De basisverzekering dekt de volgende zorg:

  • zorg van je huisarts
  • zorg in het ziekenhuis: operaties, verblijf, consulten bij medisch specialisten, poliklinische consulten
  • medicijnen en geneesmiddelen
  • psycholoog en psychiater
  • verloskundige en kraamhulp
  • verpleging in de wijk
  • tandarts tot 18 jaar
  • fysiotherapie tot 18 jaar + chronische aandoeningen

Premie basisverzekering

Voor de basisverzekering betaal je een premie van gemiddeld € 100 per maand. Er is wel een groot verschil tussen de zorgverzekering tot 18 jaar en vanaf 18 jaar. Tot 18 jaar heb je via je ouders een gratis zorgverzekering.

Eigen risico basisverzekering

De basiszorgverzekering kent een verplicht eigen risico. Het verplichte eigen risico zorgverzekering in 2016 is € 385. Dat bedrag betaal je alleen als je daadwerkelijk zorg nodig hebt. De eerste € 385 van de totale zorgkosten die je in heel 2016 uitgeeft, betaal je zelf. Alles daarboven vergoedt de zorgverzekeraar.

Naast het verplichte eigen risico, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Hiermee kun je het verplichte eigen risico verhogen met maximaal € 500. In ruil daarvoor krijg je korting op de maandelijkse premie.

Basisverzekering: naturapolis of restitutiepolis

Je kunt kiezen tussen twee soorten basisverzekeringen: de naturapolis of restitutiepolis. Bij de naturapolis bepaalt de verzekeraar waar je zorg krijgt en vergoedt hij de kosten. De verzekeraar kan ziekenhuizen uitsluiten. Bij een restitutiepolis kies jij altijd zelf de zorgverlener. De verzekeraar betaalt  jouw behandeling altijd volgens een marktconform tarief aan je terug. Een restitutiepolis is vanwege de vrije artsenkeuze duurder dan een naturapolis.

De budget basisverzekering

Sommige zorgverzekeraars bieden de budgetpolis. De budgetpolis is een naturapolis, maar dan goedkoper. De budgetverzekering biedt een beperktere keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie