WAM-verzekering
WAM staat voor Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen en is eigenlijk hetzelfde als de WA-verzekering (Wet Aansprakelijkheid), niet te verwarren met de aansprakelijkheidsverzekering.
WAM voor als jij schade veroorzaakt
Veroorzaak jij schade in het verkeer, dan kan de benadeelde (degene met schade, maar zonder schuld aan die schade) jouw WAM-verzekering aanspreken voor een vergoeding.
Vergoeding bij wet geregeld
In de wet staat vast dat WAM-verzekeraars tot minimaal vijf miljoen euro moeten vergoeden als er persoonlijk letsel is ontstaan. Bij schade aan materiaal moet de verzekeraar tot minimaal één miljoen euro vergoeden. Het gaat dus om bedragen die de meeste mensen zelf niet zouden kunnen betalen. Daarom is de WAM-verzekering verplicht.
In sommige gevallen zelf bijbetalen
Als je iemand aanrijdt en die persoon raakt blijvend invalide, dan kunnen de kosten hoger uitvallen dan de verplicht uit te keren vijf miljoen euro. Alles wat boven die vijf miljoen ligt, moet je zelf betalen. Tegen een hogere premie autoverzekering kun je een hoger bedrag laten verzekeren door de WAM.
Niet WAM-verzekerd
Een WAM autoverzekering is verplicht. Daarom is het strafbaar om geen WAM-verzekering te hebben. Richt iemand zonder WAM-verzekering schade aan met zijn voertuig? Dan kan degene die de dupe is van die schade een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het waarborgfonds verhaalt de schade uiteindelijk op de onverzekerde.
Ook wanneer je niet weet wie de schade heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld als iemand doorrijdt na de aanrijding, kun je je richten tot het Waarborgfonds Motorverkeer. Van de gedupeerde wordt verwacht dat hij al het mogelijke doet om de identiteit van de veroorzaker te achterhalen.
Lees ook: Vakantiedagen over? Dit kun je ermee
Waarborgfonds Motorverkeer
Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt de geleden schade, maar verhaalt de kosten wel op de aanrichter ervan. De gedupeerde krijgt dan in elk geval op tijd het benodigde bedrag.
Verjaring
Je aangifte bij de WAM-verzekeraar kan verjaren. Dat staat in de wet. De verjaringstermijn van WAM is drie jaar.