Finipedia

WA-verzekering verplicht

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Omdat de WA-verzekering de schade dekt die je met je auto bij een ander veroorzaakt, is deze verzekering verplicht. Een WA-verzekering is de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten.

WA-dekking

Als je schade veroorzaakt aan andermans auto, dan vergoedt je verzekeraar die. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Als je een ongeluk krijgt dat veroorzaakt wordt door een andere bestuurder, dan zal jouw schade vergoed worden door zijn WA-autoverzekering. Letselschade wordt vergoed tot 5 miljoen euro en materiële schade tot 1 miljoen.

Aanhangwagen en caravan

Wat ook gedekt wordt door de WA-dekking is een eventuele gekoppelde aanhangwagen of caravan. Als je caravan tegen een andere auto aankomt en schade veroorzaakt, dekt je WA-verzekering die ook. Om die reden is een speciale caravanverzekering niet verplicht.

Passagiers

Schade aan bijvoorbeeld de kleding van eventuele passagiers is meeverzekerd, omdat dat ook schade is die je als bestuurder bij anderen veroorzaakt. Zitten jouw passagiers echter bij jou in de WA-verzekering (je kinderen bijvoorbeeld), dan wordt schade aan hen niet vergoed door jullie WA-verzekering.

Geen eigen risico

Bij WA hoort geen eigen risico, omdat het niet gaat om schade aan je eigen auto en eigendommen. Een WA-verzekering kiezen in plaats van een uitgebreidere dekking is goedkoop, maar overweeg die keuze goed. Doorgaans worden voornamelijk auto’s van tien jaar of ouder WA verzekerd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie