Finipedia

WA-verzekering

De WA-verzekering is verplicht als je een auto koopt. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt, wordt gedekt door de WA-verzekering. Het verplichte bedrag dat de verzekeraar minimaal moet vergoeden is 5 miljoen euro bij letselschade en 1 miljoen bij materiële schade.

Dekking WA-verzekering

Een WA-verzekering dekt de kosten om schade aan andere te betalen. Als je een ongeluk veroorzaakt, wordt de schade bij de tegenpartij door jouw WA-verzekering vergoed. De schade aan je eigen auto moet je zelf betalen. Is iemand anders schuldig? Dan vergoedt zijn WA-verzekering jouw schade. 

Aanhanger of caravan

Als je een aanhanger of caravan hebt, is die gratis meeverzekerd. Maak je met je aanhanger schade bij iemand, dan wordt die ook vergoed. Omdat aanhangers en caravans bij de WA-verzekering van je auto zitten, is een caravanverzekering niet verplicht.

Kiezen voor WA

Wanneer het verstandig is om te kiezen voor alleen een WA-verzekering, hangt voornamelijk af van de waarde van je auto. Is je auto niet veel meer waard? Dan is een all risk-autoverzekering overbodig. Alleen WA is dan slimmer, omdat je daar minder premie voor betaalt. 

De norm is dat auto’s van tien jaar of ouder het beste gedekt kunnen worden door alleen WA. Tenzij het bijvoorbeeld een dure oldtimer is. Voor oldtimers bestaat de speciale oldtimer-verzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie