Finipedia

Tijdelijke autoverzekering

Het kan voorkomen dat je een tijdelijke autoverzekering nodig hebt. Bijvoorbeeld als je een goedkope auto koopt voor een lange vakantie. Gelukkig kun je je autoverzekering bij steeds meer verzekeraars dagelijks opzeggen. Het is belangrijk dat je auto verzekerd is, zelfs als hij total loss in je garage staat. Toch kun je ervoor zorgen dat een auto die je niet gebruikt, onverzekerd mag zijn.

Tijdelijke autoverzekering bij gewone verzekeraar

Een speciale tijdelijke autoverzekering bestaat niet. Maar je kunt je auto wel bij een verzekeraar onderbrengen waar je geen jaar aan de overeenkomst vast zit. Het opzeggen autoverzekeringkan bij steeds meer verzekeraars op dagbasis. Bij het autoverzekeringen vergelijken, kun je kijken naar verzekeraars die geen jaarcontract aanbieden.

Auto verkopen

Als je je auto verkoopt, kun je, ondanks een jaarcontract, van je autoverzekering af. Het verzekerde object staat dan immers niet meer op jouw naam. Weet je zeker dat je je tijdelijke auto na gebruik gaat verkopen, dan kun je gewoon een autoverzekering kiezen en bijvoorbeeld voor een hele goedkope autoverzekering gaan.

Oldtimer alleen buiten met mooi weer

Voor oldtimers die enkel in de zomer de weg op gaan, bestaat er een speciale oldtimer-verzekering met zomerdekking. Daar betaal je vanaf tweederde van de jaardekking voor. Let er wel op dat je je oldtimer voor de wintermaanden schorst bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

Kenteken schorsen bij RDW

Als je je auto tijdelijk niet gebruikt, hoeft die auto niet verzekerd te zijn en hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. De APK-plicht vervalt dan ook. Let er wel op dat je het kenteken schorst bij het RDW, anders riskeer je een hoge boete. 

Kosten schorsing RDW

Voor zo’n schorsing bij het RDW moet je betalen, maar je bespaart alsnog geld omdat je tijdelijk geen belasting en verzekeringspremie hoeft te betalen. Je kunt zo’n schorsing online doen. Maar let op: je geschorste auto mag dan niet op de openbare weg rijden of staan.

Wanneer schorsen

Het schorsen van je kenteken is aan te raden als je je auto voor langere periodes niet gebruikt. Let er wel op dat het pas voordelig is om je kenteken te schorsen als je je auto twee maanden of langer niet gebruikt.

Casco-verzekering

Heb je je voertuig verzekerd met beperkt casco of volledig casco, maar gebruik je de auto tijdelijk niet en heb je het kenteken geschorst? Dan blijft je auto wel verzekerd voor schade die ontstaat buiten het verkeer. Denk aan bliksemschade, brandschade, vandalisme, etc. Natuurlijk blijf je in zo’n geval wel verzekeringspremie betalen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie