Finipedia

Overstappen van autoverzekering

Overstappen naar een andere autoverzekering is iets wat je in principe eens in de paar jaar zou moeten doen. Voor nieuwe auto’s sluiten de meeste mensen een all risk-verzekering af. Na een aantal jaar is de nieuwe auto zodanig in waarde gedaald dat een beperkt casco verzekering volstaat. Voor de wat oudere auto is de WA verzekering voldoende.

Elk jaar je autoverzekering vergelijken en regelmatig overstappen naar een andere verzekeraar zorgt ervoor dat je niet te veel betaalt en dat je verzekering goed afgestemd is op jouw huidige situatie.

Overstappen naar andere autoverzekering

Regelmatig wisselen van autoverzekering kan lonen. Het is verstandig om steeds autoverzekeringen met elkaar te vergelijken als je contractduur bijna verloopt. Door kortingsacties van verzekeraars, maar ook doordat jouw eigen situatie steeds verandert, kan een nieuwe verzekering goedkoper zijn.

Overstapkorting autoverzekering

Autoverzekeraars werken veel met acties waarvan je kunt profiteren als je nú overstapt. Bijvoorbeeld de eerste of de twaalfde maand gratis, een premiekorting in het eerste jaar, enzovoorts. Als je deze overstapkortingen van verschillende autoverzekeringen jaarlijks goed bekijkt, kun je goedkoper uit zijn.

Oudere auto = andere verzekering

Voor nieuwe auto’s wordt vaak een all risk-autoverzekering afgesloten. Na een aantal jaar is de waarde van een nieuwe auto zodanig gedaald, dat het een betere keuze is om voor een minder uitgebreide dekking te kiezen.

Heb je een auto van tussen de zes en tien jaar oud, dan wordt de beperkt casco verzekering aangeraden. Is de auto ouder dan tien jaar? Dan is voor de meeste auto-eigenaren een WA-verzekering afdoende.

Autoverzekering na één jaar opzegbaar

Voorheen kreeg je elk jaar een nieuwe polis opgestuurd van je autoverzekeraar. Je verzekering werd dan automatisch verlengd. Sinds 2010 mag dit niet meer. De verzekeraar moet zijn klanten van tevoren informeren over het verlopen van de contractduur. De klant kan dan een weloverwogen keuze maken: houdt je je huidige verzekering of stap je over naar een andere autoverzekeraar? 

Opzegtermijn autoverzekering

Wie een autoverzekering afsluit, doet dit in eerste instantie voor een jaar. Na dit jaar is de opzegtermijn van de autoverzekering één maand. 

Opgelet: bonus-malus systeem verschilt per verzekeraar

Autoverzekeraars werken met bonus-malus. Met dit systeem wordt een korting op basis van jouw schadevrije jaren bepaald. De bonus malus-ladder verschil per autoverzekeraar. Daardoor kunnen vijf schadevrije jarenbij de ene verzekering voor 50% korting zorgen, terwijl je elders een korting van 70% krijgt.

Daarnaast verandert het aantal schadevrije jaren dat je opbouwt elk jaar. Dit jaar kan autoverzekering A 50% korting geven en autoverzekering B 40%. Maar volgend jaar kan het zomaar zijn dat verzekering B goedkoper voor je is. Het loont dus om jaarlijks even een vergelijking te maken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie