Finipedia

Opzeggen autoverzekering

Wil je je autoverzekering opzeggen, dan kan dit onder een aantal voorwaarden. Een auto moet altijd minimaal met een WA-autoverzekering verzekerd zijn. Bij het opzeggen van de autoverzekering, moet je rekening houden met de opzegtermijn. Na het eerste jaar kun je in veel gevallen maandelijks opzeggen en dus wisselen van autoverzekeraar. Verkoop je je auto of wijzigt de verzekeraar de voorwaarden, dan heb je niet te maken met deze opzegtermijn.

Opzegtermijn autoverzekering

Autoverzekeraars die aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars hebben de afspraak gemaakt dat de looptijd van een contract maximaal één jaar is. Na dat eerste jaar kun je je autoverzekering dagelijks opzeggen met maximaal een maand opzegtermijn. Als je samen met de verzekeraar overeenkomt om wél aan een meerjarig contract te beginnen, is dat mogelijk. Vaak staan daar aantrekkelijke kortingen tegenover.

Opzeggen verzekering na verkoop van je auto

Je kunt eerder van je verzekering af als je je auto verkoopt. Het verzekerde object staat dan immers niet meer op jouw naam, dus jij bent niet langer verplicht de auto te verzekeren. Je bewijst dit met behulp van een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Daarin staat dat de auto niet meer op je naam staat. Om te voorkomen dat je een maand langer aan je verzekering vast zit, moet je dat bewijs binnen twee weken na de verkoop hebben opgestuurd.

Verandering voorwaarden of premie

Mocht de verzekeraar de premie of voorwaarden van de autoverzekering in jouw nadeel wijzigen, dan mag je direct opzeggen. Je verzekeraar is verplicht je te informeren over dit soort veranderingen.

Overstappen autoverzekering

Stap je over naar een andere autoverzekeraar, dan zal deze nieuwe partij bijna altijd zorgen voor de opzegging van je huidige autoverzekering. Dat heet de overstapservice. Je oude verzekering moet dan wel opzegbaar zijn.

Niet zomaar opzeggen

Als jij een schade claimt, dan verhoogt de verzekering natuurlijk de premie die je moet betalen of verandert hij bepaalde voorwaarden (vaak in jouw nadeel). Jouw autoverzekering is dan misschien ineens niet meer de meest voordelige. Helaas kun je vlak na een schadeclaim meestal niet gelijk opzeggen. Kijk goed hoe dat bij jouw verzekering zit, het liefst nog voordat je hem afsluit.

Soms is het ook andersom en verhoog jij het bedrag dat verzekerd moet worden. Bijvoorbeeld door aanvullende pakketten af te sluiten. Denk aan de verzekering van je auto-accessoires. Als je zoiets doet en de premie gaat daardoor omhoog, dan kun je ook niet zomaar opzeggen.

Opzegkosten

Als je je contract tussentijds opzegt, kunnen daar kosten aan vastzitten. In de voorwaarden kun je lezen om wat voor bedragen het gaan.

Opzegtermijn autoverzekeraar

De verzekeraar mag het contract met een klant ook tussentijds opzeggen. Dit kan, mits het in de polisvoorwaarden staat. Wanneer een verzekeraar dat doet? Als je te veel schade claimt. Er geldt dan voor de verzekeraar een opzegtermijn van maximaal 2 maanden, maar de al ingediende schade moet nog wel worden afgehandeld.

Autoverzekering opschorten

Een autoverzekering kun je ook opschorten als je even geen auto hebt. Je betaalt dan tussentijds geen premie en als je weer een auto koopt, kun je die meteen met dezelfde dekking verzekeren. Je schadevrije jaren blijven bij opschorting drie jaar geldig, terwijl dat bij een beëindiging maar één jaar is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie