Finipedia

Eigen risico van de autoverzekering

Bij de autoverzekering betaal je in sommige gevallen bij schade eigen risico. Autoverzekeraars mogen zelf bepalen hoe hoog dit eigen risico is. Het eigen risico moet niet per jaar, zoals bij de zorgverzekering, maar per schadeclaim betaald worden. Bij het afsluiten autoverzekering is het belangrijk om het eigen risico te controleren. Er zijn grote verschillen tussen verschillende verzekeraars te ontdekken.

Geen eigen risico bij WA autoverzekering

Bij de verplichte WA-verzekering wordt nooit gewerkt met een eigen risico. Deze verzekering vergoed de schade die jij veroorzaakt bij anderen. Hierbij betaalt de verzekeraar altijd de volledige schade. Wel gaat na een schadeclaim mogelijk jouw premie omhoog. Dit heeft te maken met je schadevrije jaren en de bonus-malusladder.

Eigen risico en de premie autoverzekering

Het eigen risico van de autoverzekering kan per verzekeraar erg verschillen. Meestal gaat het om een vast bedrag per schadeclaim (bijvoorbeeld € 120), maar soms is het een percentage van het bedrag dat verzekerd is. Dat kan bijvoorbeeld 2% van de waarde van de auto zijn.

Bij sommige verzekeraars kun je met het eigen risico van de autoverzekering spelen. Je kunt het afkopen tegen een hogere premie. Of je kunt het juist verhogen in ruil voor een lagere premie.

Reden van eigen risico bij autoverzekering

Wanneer je zelf voor een deel van de schade op moet draaien, rijd je waarschijnlijk voorzichtiger en denk je twee keer na voordat je een claim indient. Dit is dan ook de reden dat autoverzekeraars met een eigen risico werken. Ze hoeven minder snel uit te keren.

Eigen risico jongeren

Omdat jonge bestuurders veel meer risico lopen om schade te veroorzaken dan oudere bestuurders, is het eigen risico bij de autoverzekering voor jongeren (tot 24 jaar) vaak hoger.

Verlaging of vervallen eigen risico

Als je je auto goed beveiligd hebt, kan het zijn dat je verzekeraar geen eigen risico meer rekent. Het eigen risico vervalt is zo’n geval bij bijvoorbeeld diefstal of inbraak. Bij schades die door de verzekerde zelf veroorzaakt worden, wordt wel een eigen risico gerekend.  

Soms vervalt het eigen risico van de autoverzekering of wordt het verlaagd als je de schade laat herstellen door een bedrijf dat door je verzekeraar is aangewezen. Dit soort voorwaarden kunnen per autoverzekering verschillen. Verschillende autoverzekeringen vergelijken is daarom belangrijk! Wegwijs doet dat snel en onafhankelijk.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie