Autoverzekeringen vergelijken
Een goede autoverzekering afsluitenis belangrijk. En om de best bij jou passende autoverzekering te kunnen kiezen, moet je altijd verschillende autoverzekeringen vergelijken. Het is hierbij belangrijk om op verschillende punten te letten. Bijvoorbeeld de dekking, premie en aanvullende voorwaarden.
De vergelijkingssite
Er zijn veel vergelijkingssites voor autoverzekeringen. De ene bekender dan de andere. Helaas zijn niet alle vergelijkingssites even eerlijk. Ze nemen bijvoorbeeld niet alle autoverzekeringen mee in hun vergelijking, of ze hebben er zelf belang bij om een bepaalde autoverzekering te promoten. Zo is de bekende vergelijkingssite Independer onderdeel van de grootste verzekeraar van Nederland: Achmea.
Waar je op moet letten
Dit zijn belangrijke zaken waarop je moet letten bij het vergelijken van autoverzekeringen:
- Type verzekering: WA, WA+ en All risk
Bij het vergelijken van autoverzekeringen is niet alleen de verzekeraar, maar ook het type verzekering van belang. Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA verzekering, WA+ verzekering en de all risk autoverzekering. Afhankelijk van de waarde van je auto is het verstandig om een keuze te maken. Heb je een relatief nieuwe of wat duurdere auto? Dan is all risk vaak een slimme keuze.
Heb je een tweedehands auto die niet lang meer mee zal gaan? Dan weegt de hoge premie van all risk vaak niet op tegen de waarde van je auto. Kies in dat geval voor WA. Schade aan anderen wordt dan vergoed, maar de schade aan je eigen auto moet je zelf betalen. Als een ander schuldig is aan jouw schade, dan wordt die vergoed door zijn WA-dekking.
Lees ook: Recordstijging zorgpremie bij DSW
- Premie van je autoverzekering
De prijs-kwaliteitverhouding is natuurlijk belangrijk. Sommige verzekeringen lijken heel goedkoop, maar hebben in de voorwaarden allerlei uitzonderingen staan met situaties waarbij je toch niet verzekerd bent. Andere verzekeringen bieden tegen een hogere premie juist extra (soms onnodige) dekkingen. Bedenk daarom goed welke dekking jij wilt.
- Bonus-malus
Autoverzekeraars werken met een bonus-malusladder. Met dit systeem bouw je schadevrije jarenop. Rijd je een jaar lang zonder schade te veroorzaken? Dan krijg je er een schadevrij jaar bij. Steeds als je een extra schadevrij jaar krijgt, stijg je een trede op de bonus-malusladder. Elke trede staat gelijk aan een bepaalde korting (bonus) op de premie van je autoverzekering. Hoe hoger je op de ladder staat, des te hoger is je korting en des te lager is je premie.
Het is verstandig om de bonus-malus van meerdere verzekeraars te vergelijken. Sommige ladders zijn heel kort, bijvoorbeeld vijf treden. Je korting stijgt daardoor snel, maar je kunt bij schade ook heel snel op de ladder dalen.
- Leeftijd en autoverzekering
Als je jong bent (< 25 jaar), zijn autoverzekeringen altijd duurder. Dat komt omdat je een risico bent voor de verzekeraar. Jongeren hebben minder rijervaring en rijden vaak roekelozer. Daardoor veroorzaken ze gemakkelijker schade en betalen ze meer premie. Per verzekeraar is dit verschil anders. Vergelijk de premies per leeftijdscategorie dus goed.
- Accessoires auto meeverzekerd
Vaak hebben auto’s accessoires: dingen die ná fabrieksafgifte in je auto zijn gebouwd. Een standaard ingebouwde radio is dus een vast onderdeel van je auto. Laat je zelf een luxe autoradio inbouwen? Dan telt hij mee als accessoire. Sommige verzekeringen dekken accessoires, maar vaak moet je deze los verzekeren of geldt er een eigen risico.
Daarbij bestaan er verzekeraars die sommige accessoires uitsluiten van dekking, omdat ze simpelweg verboden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een radarverklikker.
- Aanvullende dekking en service
Soms krijg je verkeersrechtbijstand bij je autoverzekering. Je krijgt dan steun bij vervelende juridische situaties na bijvoorbeeld een aanrijding. Deze verzekeringen bestaan echter ook apart of je kunt ze afsluiten bij je reisverzekering. Zorg ervoor dat je je niet dubbel verzekert, want dan betaal je onnodig veel premie.
Ook service kan belangrijk zijn. Helpt je verzekeraar je als je een ongeluk hebt gehad of moet je zelf een garage opzoeken? Krijg je een leenauto als je auto in de garage staat? Of een gratis taxi als je met pech langs de weg komt te staan? Per verzekeraar kunnen deze aanvullende services sterk verschillen.
- Verzekering van inzittenden
Veel verzekeraars zullen je aanpraten dat je écht een inzittendenverzekering nodig hebt. Niemand wil dat zijn passagiers door zijn schuld gewond raken of zelfs overlijden. Verzekeraars spelen daar handig op in, want mocht er zoiets gebeuren dan kun je toch op zijn minst de financiële gevolgen voor zijn.
Een inzittendenverzekering is echter alleen handig voor de bestuurder zelf áls hij zelf schuldig is aan de schade of als er geen schuldige aan te wijzen is. Schade aan anderen (ook aan passagiers dus) wordt namelijk vergoed door de eigen WA verzekering of door de WA-dekking van de veroorzaker van de schade. Daarnaast wordt lichamelijk letsel gedekt door de zorgverzekering. Laat je daarom niet zomaar verleiden tot het afsluiten van zo’n inzittendenverzekering.
- Gespecialiseerde autoverzekeraar
In sommige gevallen kun je het beste een autoverzekering bij een gespecialiseerde verzekeraar afsluiten. Heb je bijvoorbeeld een Oldtimer of een sportauto? Dan kan een gespecialiseerde verzekeraar vaak goedkoop een voor jouw auto goede verzekering aanbieden.