Autoverzekering
Als je een auto hebt, moet je een autoverzekering afsluiten. Er zijn drie soorten verzekeringen: de meest eenvoudige én verplichte verzekering is de WA-verzekering. Daarnaast kun je voor de uitgebreidere dekking kiezen uit de WA+ verzekering of de all risk-verzekering.
De drie soorten autoverzekeringen
De autoverzekering is er in drie varianten: WA, WA + beperkt casco en all risk (ook wel WA + volledig casco).
- WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is verplicht als je een auto hebt. De schade die je met jouw auto maakt bij anderen wordt door deze verzekering vergoed.
- Als je een WA + beperkt casco-autoverzekering afsluit, die iets duurder is dan de simpele WA verzekering, zijn er meer dingen vergoed. Zo hoef je je geen zorgen te maken over schade die is ontstaan door vandalisme, brand en diefstal.
Een all risk-verzekering vergoedt bovendien ook schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto. Wil je de best bij jou passende autoverzekering afsluiten, dan is het belangrijk om de waarde van je auto mee te wegen.
Bonus-malus
Het is in Nederland heel gebruikelijk dat je korting op je autoverzekering krijgt als je een aantal jaar schadevrij rijdt. Ieder jaar dat je geen schade claimt, loopt jouw verzekeraar iets minder risico dat je hem geld gaat kosten. Daarom is de bonus-malus in het leven geroepen. Dit systeem kun je zien als een ladder. Des te langer je geen schade hebt geclaimd, des te meer schadevrije jaren je hebt. Je komt hiermee hoger op de ladder te staan en krijgt steeds een beetje meer korting op je premie. De korting kan oplopen tot wel 80%.
Premie van de autoverzekering
Voor de autoverzekering betaal je maandelijks premie. Die premie kan van verzekering tot verzekering en van persoon tot persoon enorm verschillen.
De premie is onder andere afhankelijk van de gekozen variant van de autoverzekering. De verplichte WA verzekering is logischerwijs goedkoper dan de all risk-verzekering. Een oude auto die nog weinig waard is, kan minder waard zijn dan de premie die je betaalt aan een all risk-verzekering. Daarom worden auto’s van ouder dan zes jaar vaak WA+ of WA verzekerd.
Meer risico = hogere premie
Er zijn veel factoren die bepalen hoeveel premie je per maand moet gaan betalen. Samengevat: de premie is hoger wanneer het risico op (ernstige) schade groter is. Er zijn vijf factoren waar vrijwel elke verzekeraar de premie op baseert.
- Je leeftijd. Ben je jonger dan 25 jaar, dan ligt de premie die je moet betalen veel hoger dan wanneer je ouder bent. Dit is zo, omdat jongeren gemiddeld risicovollere bestuurders zijn.
- Type auto. Heb je een auto die bekend staat als een ongelukkenveroorzaker? Dan zul je meer premie moeten betalen. De Volkswagen Golf GTI is daar een voorbeeld van, en kun je bij sommige verzekeraars niet eens verzekeren.
- Postcode. Veel verzekeraars kijken naar het gebied waar je woont. Woon je in een gebied waar meer ongelukken gebeuren en veel autodieven rondlopen? Dan betaal je meer premie dan wanneer je in een veilig dorp woont.
- Afstand die je aflegt. Hoe meer kilometers je rijdt, des te meer kans je hebt om betrokken te raken bij een ongeluk. Daarom is het risico op een ongeluk bij iemand die de auto vaak op de oprit laat staan kleiner en betaalt diegene minder premie.
- Aantal schadevrije jaren. Schadevrije jaren bouw je op door geen schade te claimen. Heb je tien schadevrije jaren? Dan heb je jezelf bewezen als voorzichtige bestuurder. Een verzekeraar ziet jou als een kleiner risico en verlaagt je verzekeringspremie.
Overstappen autoverzekering
Naar een andere autoverzekering overstappenis verstandig wanneer je verzekering al een jaar loopt. Waar een paar jaar geleden de all risk-verzekering een goede keuze voor jou was, wil je je auto nu misschien nog maar WA+ verzekeren. Ook is het slim om na een jaar te controleren of jouw verzekeraar nog wel zo’n scherpe premie biedt, in vergelijking tot andere aanbieders.
Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, neem je je schadevrije jaren mee. Let wel op: elke verzekering kan een andere bonus-malusladderhebben. Daarom kunnen tien schadevrije jaren bij de ene verzekeraar gelijk staan aan 80% korting en bij een andere aan 70%.
Autoverzekeringen vergelijken
Autoverzekeringen vergelijken is een belangrijke stap voordat je een autoverzekering afsluit. Wat wordt er precies vergoed en in welke situaties? Hoeveel betaal je? En hoeveel schadevrije jaren – en dus korting – verlies je als je schade veroorzaakt? Wegwijs heeft een volledig onafhankelijke vergelijkingstoolvoor onder andere autoverzekeringen.
Lees ook: 7 misverstanden over de autoverzekering
Auto niet verzekerd
Voor elke auto is het wettelijk verplicht om (ten minste) een WA-verzekering af te sluiten. Maar, welke verzekering er ook afgesloten is, er zijn altijd situaties waarin je ondanks je verzekering geen vergoeding krijgt bij schade.
- Als je geen geldig rijbewijs hebt en wel schade veroorzaakt, zul je de schade zelf moeten betalen. Ook als je rijbewijs tijdelijk is ingenomen, is dat het geval.
- Doe je mee aan een autorally of –race? Dan kun je een vergoeding van je verzekeraar vergeten wanneer je schade veroorzaakt. Bij officiële wedstrijden wordt vaak een collectieve verzekering afgesloten. Gebeurt dit niet, dan ben je dus niet verzekerd.
- Dat avondje stappen zonder goede bob kan ervoor zorgen dat je onverzekerd op de weg bent. Als je meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid alcohol in je bloed hebt, verzekert bijna geen enkele autoverzekeraar de schade.
Aanvullende autoverzekering
Naast verschillende soorten autoverzekeringen (WA, WA+ en All risk) zijn er ook aanvullende verzekeringen, die je naast je autoverzekering kunt afsluiten. Voorbeelden hiervan zijn de schadeverzekering inzittendenen de ongevallenverzekering inzittenden. Ook kun je een aanvullende module afsluiten voor rechtsbijstand auto.