Finipedia

Schadevrije jaren opvragen

Wie een (nieuwe) auto wil verzekeren, moet hiervoor een autoverzekering afsluiten. Bij het afsluiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar altijd naar jouw schadevrije jaren. De premie autoverzekering wordt op basis van de schadevrije jaren berekend. Op de polis van je laatste autoverzekering vind je jouw schadevrije jaren. Je kunt je schadevrije jaren ook opvragen bij je huidige (of laatste) verzekeraar.

Schadevrije jaren opvragen bij verzekeraar

Sinds 2014 zijn autoverzekeraars verplicht om je schadevrije jaren jaarlijks op de polis te vermelden. Het is dus handig om de polis van je autoverzekering steeds goed te bewaren. Mocht je de meest recente polis kwijt zijn, vraag dan je schadevrije jaren op bij je verzekeraar.

Royementsverklaring schadevrije jaren

Op het moment dat je je autoverzekering opzegt (een royement), kreeg je tot 2007 van je verzekeraar een royementsverklaring. Dat was een officiële verklaring waarop jouw schadevrije jaren stonden vermeld.

Sinds 2007 ontvang je enkel nog een opzegbevestiging waar de schadevrije jaren op vermeld staan. Die brief is enkel voor je eigen administratie. Alleen als je nieuwe verzekeraar er specifiek om vraagt, kun je nog de officiële royementsverklaring opvragen. Bij het afsluiten van een buitenlandse verzekering kan hier bijvoorbeeld om gevraagd worden.

Roy Data

In 2007 is Roy Data in het leven geroepen. Dat is de royementsverklaringen-database. Alle royementsgegevens (opzeggingsgegevens) van klanten met een motorrijtuigverzekering worden hierin opgeslagen. Jouw nieuwe autoverzekeraar kan in Roy Data zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Dankzij dit systeem hoef je je schadevrije jaren bij een overstap niet meer officieel door te geven aan je nieuwe verzekeraar. Wel vraagt een verzekeraar altijd aan je hoeveel schadevrije jaren je hebt. Hij controleert dat aantal dan in Roy Data.

Inzagerecht Roy Data

Als particulier mag je de Roy Data gratis inzien. Inzage is alleen nodig als je je eigen administratie niet meer op orde hebt. Op de meest recente verzekeringspolis of op de opzegbevestiging vind je jouw schadevrije jaren. Beschik je hier niet over, dan kun je ook nog altijd bij je verzekeraar aankloppen.

Wie toch bij Roy Data zijn gegevens in wil zien, moet rekening houden met een verwerkingstijd van 28 dagen.

Schadevrije jaren leaseauto

Als je in een leaseauto rijdt, gaat het opbouwen en het opvragen van je schadevrije jaren anders. Je bouwt geen schadevrije jaren op. Maar je kunt wel korting krijgen op een autoverzekering op basis van het aantal jaren dat je schadevrij gereden hebt. 

Als je leasecontract verloopt, krijg je een leaseverklaring van de leasemaatschappij. Daarin staat hoeveel of hoe weinig schade je gereden hebt. Op basis daarvan kan je nieuwe verzekeraar je een korting geven op je premie autoverzekering. Deze korting wil niet zeggen dat je een aantal schadevrije jaren toebedeeld krijgt. Je start nog steeds op 0 schadevrije jaren, tenzij je vóór je leasecontract zelf al schadevrije jaren had opgebouwd.

Leasen en Roy Data

In Roy Data is het sinds kort wel mogelijk voor leasemaatschappijen om toch schadevrije jaren van hun klanten in te voeren. Bij een leaseauto is het vaak verplicht om elk krasje als schade door te geven. Daarom is er in Roy Data een drempel van circa € 1.000 ingebouwd. Alle schades die minder dan € 1.000 hebben gekost, tellen niet mee.

Het is voor leasemaatschappijen (nog) niet verplicht om de schadevrije jaren in Roy Data te zetten. Het kan lonen om te kijken welke leasemaatschappijen dat doen, want je bouwt dan wel schadevrije jaren op.

Werkgeversverklaring

Lease je een auto van de zaak? Dan bestaat er de werkgeversverklaring. Net zoals een leaseverklaring, geeft die aan hoeveel jaren je al schadevrij rijdt. De werkgeversverklaring wordt echter lang niet door alle autoverzekeraars geaccepteerd.

Wel kun je je werkgever vragen om een verklaring van de verzekeraar. Dat kan er soms voor zorgen dat je de schadevrije jaren die je met de auto van de zaak heb opgebouwd wel kunt meenemen naar je nieuwe autoverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie