Finipedia

Royementsverklaring

Vóór 2007 werd de royementsverklaring automatisch verschaft door je oude verzekeraar als je opzegde. Bij het overstappen van autoverzekering moest je die officiële royementsverklaring doorsturen naar je nieuwe autoverzekeraar. Je nieuwe no-claim-korting werd op basis van het aantal schadevrije jaren in de royementsverklaring bepaald. Sinds 2007 is er Roy Data, een online systeem dat de royementsverklaring heeft vervangen.

Royementsverklaring doorsturen

Je autoverzekering opzeggen, betekende vóór 2007 dat je een royementsverklaring kreeg van je oude verzekeraar. Deze officiële brief werd één keer verstrekt. Wilde je overstappen of op een later moment een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan moest je die royementsverklaring opsturen naar je nieuwe verzekeraar.

Roy Data

Sinds 2007 bestaat Roy Data, de database van alle royementsverklaringen. In plaats  van dat je oude verzekeraar jou een royementsverklaring opstuurt, zet hij die in Roy Data. Jouw eventuele nieuwe verzekeraar kan daar bij en zo ziet hij het door jou opgebouwde aantal schadevrije jaren. Je nieuwe no-claim-korting kan hij op basis daarvan berekenen.

Voordelen afschaffing royementsverklaring

De voordelen van de afschaffing van de royementsverklaring is dat het de consument administratieve rompslomp bespaart. Je hoeft de brief van je oude verzekeraar namelijk niet meer te bewaren en door te sturen naar je nieuwe verzekeraar. Daarbij is het ook niet meer mogelijk om een bewijs van het door jouw aantal opgebouwde schadevrije jaren kwijt te raken. Dat bewijs staat na een opzegging in Roy Data en sinds 2014 zijn alle autoverzekeraars verplicht om jouw schadevrije jaren elk jaar op de polis te vermelden.

Inzage in Roy Data

Je kunt gratis in Roy Data kijken. Weet je niet meer hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dan kun je gratis inzage aanvragen. Binnen 28 dagen worden je gegevens opgevraagd. Dit kan alleen nadat je al eens een autoverzekering hebt opgezegd. Ben je nog klant bij je eerste autoverzekeraar? Dan staan je gegevens niet in Roy Data. Wel kun je je schadevrije jaren altijd opvragen bij je huidige verzekeraar. Je krijgt dan echter geen officieel document.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie