Finipedia

Premie autoverzekering

Voor je autoverzekering betaal je in principe maandelijks premie. Maar bij veel verzekeraars kun je er ook voor kiezen om de premie van je autoverzekering per kwartaal of per jaar te betalen. Hoe hoog jouw premie is, hangt van meerdere dingen af.

Keuze WA, WA+ of volledig casco bepaalt premie autoverzekering

De premie van jouw autoverzekering wordt allereerst bepaald door de gekozen variant van de autoverzekering. De WA-verzekering is verplicht en heeft een beperkte dekking. Daarom betaal je daar minder premie voor dan voor de uitgebreidere WA+ (beperkt casco)  en all risk-autoverzekering (volledig casco).

Bonus-malus

Je premie wordt grotendeels gebaseerd op het risico dat jij voor je verzekeraar vormt. Daarom bestaat bonus-malus. Elk jaar dat je geen schade claimt (schadevrije jaren), ga je een stap omhoog op de bonus-malus-ladder. Hoe hoger je op de bonus-malus-ladder staat, des te meer korting je krijgt op je premie.

Hoge premie voor jongeren

In het verlengde hiervan ligt leeftijd. Als je jong bent en pas net je rijbewijs hebt, ben je een groter risico voor je verzekeraar. Daarnaast heb je nog geen of weinig schadevrije jaren, waardoor je ook nog geen korting hebt opgebouwd. De premie van een autoverzekering voor jongeren is daarom hoger.

Andere factoren bepalend voor premie autoverzekering

Naast de bovenstaande belangrijke punten die de premie van je autoverzekering bepalen, letten veel verzekeraars op meerdere zaken.

 • Type auto
  Staat jouw type auto bekend als ongelukkenveroorzaker? Dan betaal je meer premie. De Volkswagen Golf GTI is daar een voorbeeld van, en kun je bij sommige verzekeraars niet eens verzekeren.
 • Gewicht van de auto
  Het gewicht van je auto is zeer bepalend. Hoe lichter je auto, des te lager je premie. Een lichte auto kan namelijk minder schade veroorzaken, dan een zware auto.
 • Postcode
  Je adres kan van belang zijn voor je premie. Woon je in een gebied waar veel ongelukken gebeuren en autodieven rondlopen? Dan is je premie hoger dan voor iemand die in een veiligere buurt woont.
 • Kilometerstand
  Hoe meer afstand je aflegt, des te groter je kans om betrokken te raken bij een ongeluk. Het risico dat jij als verzekerde schade claimt, is dan groter. Laat je je auto vaak thuis op de oprit staan? Dan betaal je minder premie dan iemand die er dagelijks mee rijdt.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie