Finipedia

Goedkope autoverzekering

Als je écht voor een goedkope autoverzekering wilt gaan, moet je een WA-verzekering afsluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering is een stuk goedkoper dan de beperkt casco autoverzekering en all risk-autoverzekering.  De WA verzekering is het goedkoopst, omdat enkel de schade wordt vergoed die je anderen toebrengt. De dekking is dus het minst uitgebreid.

Goedkope autoverzekering met lage premie

Een lage premie betalen voor je autoverzekering is prettig. Veel WA-verzekeringen kosten tussen de 10 en 20 euro per maand. Maar het nadeel aan zo’n lage premie is dat je ook voor veel minder verzekerd bent. Maak je zelf schade? Dan kun je niet bij je verzekeraar terecht en betaal je zelf.

Factoren van invloed op de premie van de autoverzekering

De premie van de autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Op een aantal van dit factoren, heb je zelf invloed. Door hier rekening mee te houden, kun je voor een goedkope(re) autoverzekering zorgen.

  • Je premie is afhankelijk van je rijgedrag. Claim je geen schade, dan heb je na verloop van tijd meer schadevrije jarenHoe meer schadevrije jaren je hebt, des te hoger de korting is die je krijgt op je autoverzekering. Dit is bepaald in de bonus-malus-ladder. Geen schade claimen, maakt je autoverzekering dus goedkoper.

    Het soort auto heeft veel invloed op je premie. Een lichte en degelijke auto is goedkoper om te verzekeren dan een auto die bekend staat als ongelukkenveroorzaker en/of heel zwaar is. Een auto die veel weegt kan namelijk meer schade aanrichten als hij ergens tegenaan botst. Ben je nog op zoek naar een auto? Dan kun je daar rekening mee houden.
  • Het is duurder om een auto te verzekeren die populair is bij dieven. Maakt het je niet heel veel uit in wat voor auto je gaat rijden, maar wil je wel een goedkope autoverzekering? Dan kun je het beste voor een auto gaan waar relatief weinig in wordt ingebroken.

  • De veiligheidsmaatregelen die je voor je auto treft, zijn van belang. Ook weer in het kader van diefstal is een auto met een goed alarmsysteem goedkoper om te verzekeren.

  • Het aantal kilometers dat je rijdt, kan de premie van je autoverzekering verhogen of verlagen. Rijd je heel veel dan heb je meer kans om in een ongeluk verzeild te raken of andere schade te maken. Met het openbaar vervoer naar je werk gaan waardoor je minder kilometers per jaar maakt, is dus voordelig voor je verzekeringspremie.

  • Een autoverzekering is duurder wanneer je in een gebied woont waar vaker auto’s gestolen worden of beschadigd raken. In steden als Rotterdam en Amsterdam betaal je in sommige gevallen het dubbele aan premie.  

Autoverzekeringen vergelijken

Als je een WA-verzekering gaat afsluiten, is het slim om vooral voor de goedkoopste aanbieder te kiezen. WA-dekking is namelijk bij elke autoverzekering vrijwel hetzelfde. De voorwaarden van de autoverzekering vergelijken is pas bij de WA+ of all risk-verzekering écht van belang, omdat deze wel flink kunnen verschillen.

Soms moet je juist niet kiezen voor een goedkope autoverzekering

Heb je een relatief dure auto, is je auto net nieuw of heb je er een lening op afgesloten? Dan wordt het aangeraden om een all risk-autoverzekering af te sluiten.

Bij auto’s van pakweg zes tot tien jaar oud, is een WA+ verzekering de meest gekozen optie. Bepaalde schades aan je eigen auto van buitenaf worden dan ook verzekerd. Denk aan brand en diefstal. All risk en WA+ zijn altijd wat duurder dan de basale WA-verzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie