Finipedia

Autoverzekering berekenen

Elke autoverzekering heeft een ander prijskaartje. De premie die jij voor de autoverzekering moet betalen, berekenen verzekeraars op basis van verschillende factoren. Onder andere het soort dekking (WA, WA+ of All Risk) en jouw leeftijd spelen een rol bij het berekenen van de premie autoverzekering. Bij het autoverzekering vergelijken is het belangrijk om te letten op de prijsverschillen en het verschil in dekking.

Premie autoverzekering berekenen bij verzekeraar of vergelijkingssite

Wanneer je de premie van een autoverzekering wilt berekenen, kom je al snel in de vergelijkingsmodule van een verzekeraar of van een vergelijkingssite terecht. De premie die je uiteindelijk gaat betalen voor de autoverzekering, is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Soort dekking autoverzekering
  De prijsverschillen in de autoverzekering hangen vooral af van het soort dekking. De meest simpele autoverzekering, de WA-verzekering, is relatief goedkoop. Deze verzekering dekt alleen schade die jij bij anderen veroorzaakt en is verplicht.

  Wil je ook schade aan je eigen auto verzekeren, dan kun je kiezen voor de WA+verzekering (ook wel beperkt cascogenoemd) of de all risk-verzekering (ook wel volledig casco). De WA+verzekering verzekert je tegen schade van buitenaf, zoals brandschade of schade door een botsing met dieren. De all risk-verzekering vergoedt daarnaast ook de schade aan jouw auto die jij zelf veroorzaakt hebt. Denk bijvoorbeeld aan parkeerschade.

 • Leeftijd
  Je leeftijd is van invloed bij het berekenen van de premie voor de autoverzekering. Zo is een autoverzekering voor jongeren relatief duur, omdat een verzekeraar een jonge bestuurder als een groot risico ziet. Hij is onervaren en jongeren rijden gemiddeld wat roekelozer. Daarnaast heb je als je jong bent nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd. Veel schadevrije jaren kunnen zorgen voor hoge kortingen.
 • Schadevrije jaren en bonus-malus
  Als je een jaar geen schade claimt bij je verzekeraar (no-claim), krijg je een schadevrij jaar. De verzekeraar werkt met een bonus-malus-ladder, waarop elke trede staat voor een bepaalde korting. Hoe hoger de trede, des te hoger de korting.

  Steeds als je er een schadevrij jaar bij krijgt, stijg je een trede op de ladder en stijgt ook je korting. Deze korting kan oplopen tot 85%. Claim je wel schade? Dan zak je een aantal treden op de bonus-malusen daalt je korting. Je verzekering wordt dus duurder.

 • Soort auto
  Ook de auto die je hebt is van invloed bij het berekenen van de premie voor de autoverzekering. Een zware auto is duurder om te verzekeren, omdat die grotere schades aan kan richten. En een oude auto is juist goedkoper, omdat die over het algemeen minder waard is dan een nieuwe.

Laat je autoverzekering berekenen

Op de website van Wegwijs vind je een handige vergelijkingstool voor autoverzekeringen. Door een aantal feiten in te vullen over je rijdverleden, je leeftijd en je auto, kun je verschillende verzekeringspremies met elkaar vergelijken. Jouw autoverzekering berekenen doen we snel en onafhankelijk.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie