Finipedia

Dagwaarde auto

De dagwaarde van je auto is niet wat je er zelf voor betaald hebt toen je hem kocht. Het is het bedrag wat je auto op dit moment waard is. Heb je schade gereden? Dan wordt het bedrag dat je auto vóór de schade waard was als dagwaarde geteld. Op veel verzekeringswebsites kun je de dagwaarde van je auto laten uitrekenen.

Dagwaarde auto belangrijk 

Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan zal je verzekeraar om de dagwaarde van je auto vragen. De premie van je autoverzekering wordt daar onder andere op gebaseerd. Daarnaast is het handig om de dagwaarde van je auto te weten als je hem wilt verkopen. Zo weet je of jouw vraagprijs realistisch is. Andersom geldt hetzelfde: koop je een tweedehands auto, dan wil je ook weten of je een goede prijs betaalt.

Factoren waarop dagwaarde auto wordt gebaseerd

Er zijn verschillende factoren waarop de dagwaarde van je auto wordt gebaseerd. Het merk en type van je auto zijn belangrijk. Logisch, want elk type auto heeft een ander prijskaartje. Maar er wordt op meerdere dingen gelet.

 • Het bouwjaar
  Het bouwjaar en zelfs de bouwmaand zijn belangrijk. Hoe ouder een auto is, des te hoger de afschrijving. En die telt mee bij het bepalen van de dagwaarde.

 • Kilometerstand
  Er wordt bij het berekenen van de dagwaarde van je auto naar de kilometerstand gekeken. Hoe meer kilometers je auto gereden heeft, des te meer hij ‘geleden’ heeft. 
 • Extra’s van je auto
  Alle extra’s zijn ook van belang voor de dagwaarde. Verwarmde of elektrische spiegels, elektrisch verstelbare ramen, centrale deurvergrendeling, het soort lak: allemaal extra’s die je auto meer waarde kunnen geven.

 • Accessoires
  Accessoires zoals navigatie of een goed alarmsysteem geven je auto ook meer waarde.

Vergoeding van autoverzekering bij total loss

Een autoverzekering vergoedt meestal de dagwaarde van je auto als deze total lossis. De auto nemen ze in en ze betalen de dagwaarde van vóór de schade aan jou. Je kunt meestal kiezen om de auto toch te houden. Dan krijg je het bedrag uitgekeerd dat de auto ‘geleden’ heeft. 

Rekenvoorbeeld

Dagwaarde auto: 6.500 euro
Waarde na schade: 3.000 euro
Schade: 3.500 euro

Wil je je auto houden? Dan krijg je 3.500 euro van je verzekeraar. Je kunt dan kijken of je je auto voor dat bedrag kunt laten repareren. Let op: de auto is niet voor niets total loss verklaard. Dat komt omdat de reparatiekosten hoger liggen dan die 3.500 euro.

Geef je je auto aan de verzekeraar, dan krijg je 6.500 euro. De verzekeraar gaat nu elders proberen nog wat geld te krijgen voor jouw auto om zijn verlies zoveel mogelijk te beperken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie