Finipedia

Auto verzekeren zonder rijbewijs

Het is niet mogelijk om een auto op je naam te zetten wanneer je nog geen rijbewijs hebt. In sommige situaties mag je wél een auto verzekeren zonder rijbewijs. Bijvoorbeeld wanneer je een auto koopt vlak voordat je je rijbewijs haalt. Of een auto verzekeren zonder rijbewijs zin heeft voor jou, is onder andere afhankelijk van de waarde van je auto.

Niet verzekerd zonder rijbewijs

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je in geen geval verzekerd bent voor schade in het verkeer als je geen geldig rijbewijs hebt. Het is namelijk verboden om zonder rijbewijs in de auto te stappen. Om die reden keren verzekeraars niet uit als je zonder geldig rijbewijs schade rijdt.

Heb je rijontzegging, is je rijbewijs verlopen of ben je in afwachting van je rijbewijs? Dan keert de verzekeraar niet uit als je schade claimt die in het verkeer is veroorzaakt.

Geen deelname aan verkeer, toch schade

Heb je een auto op je oprit staan in afwachting van je (nieuwe) rijbewijs? Dan kun je hem bij sommige autoverzekeraars verzekeren. Die autoverzekering dekt dan enkel als je auto schade oploopt zonder deel te nemen aan het verkeer. Je bent dan verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal, vandalisme en brand.

WA+ en volledig casco

Diefstal, vandalisme en brand zijn natuurlijk alleen verzekerd wanneer je voor een WA+ of volledig casco verzekering kiest. Heb je een dure auto of heb je een lening afgesloten om je auto te kopen? Dan kan het verstandig zijn om, in afwachting van je rijbewijs, alvast een all risk-autoverzekeringof WA+ autoverzekering af te sluiten.

Kies je ervoor om je auto nog niet te verzekeren? Dan is het zaak dat je het kenteken schorst bij het RDW. Je auto mag dan ook niet op de openbare weg geparkeerd staan.

Boete

Elke auto die gekocht is, moet in principe verzekerd zijn. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) houdt nauwlettend in de gaten dat alle in Nederland geregistreerde kentekens zijn verzekerd. Is een kenteken niet verzekerd? Dan krijgt de eigenaar van de betreffende auto een boete.

Kenteken schorsen

Heb je een auto, maar kun of wil je die niet verzekeren terwijl je tijdelijk geen rijbewijs hebt? Dan moet je het kenteken schorsen bij RDW. Dat kost je in de meeste gevallen ruim 70 euro. Daar staat tegenover dat je tijdens de schorsing geen verzekeringspremie en wegenbelasting hoeft te betalen. Hef je de schorsing echter binnen een maand weer op? Dan moet je met terugwerkende kracht alsnog wegenbelasting betalen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie