Wegenbelasting
Wegenbelasting is een belasting die je betaalt, omdat je met een motorrijtuig gebruik maakt van het Nederlandse wegennet. Voor elk motorrijtuig dat je op je naam hebt staan, betaal je wegenbelasting. Wegenbelasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd.
Wegenbelasting periodiek
Het betalen van wegenbelasting gebeurt per jaar of per kwartaal. Wegenbelasting is daarmee een terugkomende belasting. Zolang het motorrijtuig, bijvoorbeeld een auto, op jouw naam staat, betaal je wegenbelasting.
Wegenbelasting betaal je vanaf de afgiftedatum die op het kentekenbewijs vermeld staat. Is de afgiftedatum van die kaart 1 september en betaal je wegenbelasting per kwartaal? Dan betaal je dat jaar op 1 september, 1 december, 1 maart en 1 juli wegenbelasting aan de Belastingdienst. Dit kan per automatische incasso of acceptgiro.
Bepaling hoeveelheid wegenbelasting
Hoeveel wegenbelasting je jaarlijks of per kwartaal moet betalen, kun je uitrekenen met de rekenhulp op de website van de Belastingdienst. De volgende factoren bepalen de hoogte van het bedrag:
- Het soort motorrijtuig. Voor een motor betaal je aanzienlijk minder wegenbelasting dan voor een auto.
- Het gewicht van het motorrijtuig. Hoe zwaarder het voertuig, des te hoger de wegenbelasting. Dat komt omdat de belasting op de weg zwaarder is bij een hoger gewicht.
- De brandstof waarop het motorrijtuig rijdt. Voor een personenauto die op diesel rijdt, betaal je meer wegenbelasting dan voor een auto op benzine.
- In sommige gevallen verschilt de hoogte van de wegenbelasting in de verschillende provincies. Bij personenauto’s en motors is dat onder andere het geval. In elke provincie geldt net een iets ander tarief, maar hooguit bedraagt het verschil enkele euro’s per kwartaal.
Motorrijtuigen zonder wegenbelasting
Je hoeft niet voor elk motorrijtuig wegenbelasting te betalen. Zo betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor caravans, vouwwagens, woonwagens en aanhangwagens. Ook voor een scooter, snor- of bromfiets ben je geen wegenbelasting verschuldigd.
Vrijstelling wegenbelasting oldtimers
Heb je een motorrijtuig dat 40 jaar geleden al werd gebruikt (een oldtimer), dan hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Naast de vrijstelling van de wegenbelasting, kun je voor zulke auto’s ook de goedkopere oldtimerverzekering afsluiten in plaats van een reguliere autoverzekering.
Verschil BPM en wegenbelasting
Wegenbelasting en motorrijtuigen zijn twee begrippen voor dezelfde belasting. Daarnaast krijg je met een motorrijtuig te maken met BPM. BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is een eenmalige belasting die je betaalt wanneer je een nieuwe auto of een nieuw motorrijwiel aanschaft. BPM betaal je ook wanneer je een auto of motorrijwiel importeert vanuit een ander land.