Finipedia

Annuleringsverzekering voorwaarden

Met een annuleringsverzekering kun je, onder bepaalde voorwaarden, (een deel) van de kosten van je vakantie vergoed krijgen als deze onverhoopt niet door kan gaan. Wil je een annuleringsverzekering afsluiten, verdiep je dan altijd in de voorwaarden. Hierdoor weet je wanneer je wel en wanneer je niet kunt rekenen op een vergoeding bij het annuleren. De annuleringsverzekering voorwaarden verschillen per aanbieder.

Voorwaarden voor gebruik annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking voor wanneer je vakantie niet doorgaat of moet worden afgebroken. In de voorwaarden van de annuleringsverzekering lees je wanneer jij mag annuleren en wat je maximaal vergoed krijgt.

Basisdekking annuleringverzekering

Bij de meeste annuleringsverzekeringen mag je annuleren als:

 • Er sprake is van een levensbedreigende ziekte of overlijden van een familielid van de eerste of tweede graad. Je partner, ouders, grootouders, broers, zussen en (klein)kinderen vallen hieronder.

 • Je zelf plotseling ernstig ziek bent. Wanneer een dokter je de vakantie afraadt, krijg je een vergoeding bij annulering.

 • Je zwanger bent. Hierbij geldt dat de zwangerschap ná de boeking pas is geconstateerd.

 • Er sprake is van plotselinge werkloosheid.

 • Er sprake is van een scheiding of het verbreken van je samenlevingscontract.

 • Er ernstige schade aan je huis of andere eigendommen ontstaat, waarbij je terugkomst vereist is. Denk bijvoorbeeld aan een grote brand in je woning.

Deze basisvoorwaarden gelden zowel voor de doorlopende annuleringsverzekering als de kortlopende annuleringsverzekering. Ook als je een reisverzekering met een aanvullende module voor annuleren hebt afgesloten (de reis- en annuleringsverzekering) zullen deze voorwaarden bij bijna elke verzekeraar gelden. 

Aanvullende dekkingen bij annuleringsverzekering

Bij sommige verzekeraars krijg je ook een vergoeding als je om een andere reden annuleert. Enkele voorbeelden:

 • Een onverwacht herexamen
 • Het niet verkrijgen van het benodigde visum
 • Het aangeboden krijgen van een nieuwe baan na een periode van werkloosheid
 • Het aangeboden krijgen van een huurwoning.
 • Overlijden of ernstige ziekte van goede vriend, huisgenoot of derdegraads familielid
 • Overlijden of ernstige ziekte bij je huisdier

Maximale vergoeding annuleringsverzekering

In de annuleringsverzekering voorwaarden vind je voor welk bedrag je maximaal verzekerd bent. Deze maximale vergoeding verschilt sterk per aanbieder. De meeste verzekeraars werken met bedragen tussen de € 1.500 en € 3.000 per persoon, per reis. Voor de meeste vakanties, afhankelijk van de luxe van de reis, zal dit voldoende zijn.

Ga je een bijzondere reis maken en is de maximale vergoeding niet voldoende? Dan kun je bij sommige verzekeraars nog een losse, kortlopende verzekering afsluiten voor het resterende bedrag.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie