Finipedia

Annuleringsverzekering

Met een annuleringsverzekering verzeker je je voor de kosten van een reis die toch niet doorgaat of tussentijds afgebroken moet worden. De annuleringsverzekering wordt vrijwel altijd afgesloten in combinatie met de reisverzekering. Wil je een annuleringsverzekering afsluiten, dan kun je kiezen uit de doorlopende annuleringsverzekering of een losse, kortlopende annuleringsverzekering.

Dekking annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering keert uit wanneer jouw vakantie niet door kan gaan vanwege bijvoorbeeld het overlijden van een naast familielid of door ziekte van jouzelf. Het gaat hierbij om een vergoeding voor de gemiste vakantiedagen. Een eventuele vroegtijdige terugvlucht, wordt vergoed vanuit de reisverzekering.

Het is belangrijk om de voorwaarden van de annuleringsverzekeringgoed te bekijken. De maximale vergoeding van de reissom verschilt bijvoorbeeld sterk per aanbieder. Bij de meeste annuleringsverzekeringen krijg je in vergoeding in de volgende situaties:

  • Levensbedreigende ziekte of overlijden van familie in de eerste of tweede graad. Je partner, ouders, grootouders, broers en zussen, kinderen en kleinkinderen worden hiertoe gerekend.

  • Ziekte of overlijden van de verzekerde zelf. Wanneer een arts je de vakantie afraad, krijg je een vergoeding bij annulering.

  • Zwangerschap, mits de zwangerschap ná de boeking is geconstateerd.

  • Plotselinge werkloosheid.

  • Scheiding of het verbreken van je samenlevingscontract.

  • Bij ernstige schade aan je huis of andere eigendommen, waarbij je terugkomst vereist is, bijvoorbeeld omdat je aangifte moet doen. De schade dient wel dusdanig groot te zijn, dan terugkomst vereist is.

Daarnaast kun je je reis bij sommige verzekeraars annuleren bij een herexamen, het niet verkrijgen van het benodigde visum, het aangeboden krijgen van een nieuwe baan na een periode van werkloosheid of bij het aangeboden krijgen van een huurwoning. 

Afsluiten van annuleringsverzekering

Bij een groot deel van de verzekeraars moet de annuleringsverzekering binnen 10 tot 14 dagen na het boeken van de reis afgesloten zijn. Na deze periode is het niet meer mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Een annuleringsverzekering kun je vaak direct bij het boeken van je reis afsluiten bij de reisorganisatie. Wie een goedkope annuleringsverzekering wil, kan hier beter niet voor kiezen. Het loont om zelf op zoek te gaan en verschillende aanbieders te vergelijken. Je bent dan vaak goedkoper uit.

Kortlopende of doorlopende annuleringsdekking

De annuleringsverzekering wordt vaak in combinatie met de reisverzekering afgesloten. Logischerwijs wordt bij de doorlopende reisverzekering vaak voor de doorlopende annuleringsverzekering gekozen en bij een losse reisverzekering voor een losse, kortlopende annuleringsverzekering.

Kies je voor een doorlopende annuleringsverzekering dan zijn onverwachte weekendjes weg en in sommige gevallen zelfs dagtrips naar het buitenland ook gedekt. Voordeel van de losse annuleringsverzekering is dat je per vakantie kunt bepalen of deze wel of niet nodig is. De premie van deze losse verzekering bedraagt vaak tussen de 4% en 5,5% van de reissom. Hiermee is de kortlopende annuleringsverzekering in verhouding wel vaak wat duurder dan de doorlopende annuleringsverzekering. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie